Laatste nieuws:

, 6 juni 2023 10:38

Onderzoek: werknemers in Japan en de VS willen best hulp AI maar wel zelf de baas blijven

Uit onderzoek onder werknemers in Japan en de VS blijkt dat een meerderheid van respectievelijk 76 en 63 procent AI-diensten als ChatGPT verwelkomt op de werkplek als hulpmiddel bij het nemen van de juiste beslissing op de werkplek. Maar wel wil 80 procent van de ondervraagden in beide landen dat zulke digitale hulpmiddelen direct herkenbaar zijn als ‘machines’.

Eind juni heeft in München de automatica plaats de internationale vakbeurs voor automatisering en robotica. (Foto: Messe München)'
Eind juni heeft in München de automatica plaats de internationale vakbeurs voor automatisering en robotica. (Foto: Messe München)
1/1

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de organisatie achter de  automatica, de internationale vakbeurs voor automatisering en robotica, onder 1000 werknemers in zowel de VS als Japan. De automatica heeft plaats van 27 tot en met 30 juni in München.

Werkplek van de toekomst

"Robotica en kunstmatige intelligentiesoftware zoals ChatGPT geven in hoog tempo vorm aan de werkplek van de toekomst. Als we het gebruik van deze technologieën goed aanpakken, kunnen we werkplekken enorm verbeteren," zegt Patrick Schwarzkopf, adviserend bestuurslid van automatica bij Messe München in Duitsland.
Japan is sterk gerobotiseerd met 399 robots per 10.000 werknemers in de productiesector volgens de International Federation of Robotics. De vraag naar industriële robots wordt sterk gestimuleerd door de wereldwijde schaarste aan halfgeleiders. Ook het chronisch tekort aan werknemers is een stimulerende factor.
In de VS is de auto-industrie de drijvende kracht achter robotisering en automatisering. De overheid streeft naar een vrijwillig doel van 50 procent marktaandeel voor de verkoop van elektrische voertuigen in 2030. De meeste fabrikanten investeren nu in industriële robotica en collaboratieve toepassingen voor eindassemblage en afwerkingstaken om de overgang onder de knie te krijgen. Wel maakt ongeveer 20 procent van de werknemers zich ernstig zorgen over het gebruik van robots in een fabriek, omdat werknemers een speciale training nodig hebben om ze te kunnen gebruiken.

‘Human in command'

In beide landen zien ze de voordelen van robotisering en automatisering. In Japan denken 70 procent van de mensen dat robots fabrikanten helpen om het gebrek aan fabrieksarbeiders op te vangen. De meerderheid omarmt de voordelen die slimme machines kunnen bieden: 77 procent (VS 70%) verwelkomt robots in een fabriek, die schadelijk werk zoals het tillen van zware lasten of gevaarlijke taken met gevaarlijke materialen zoals chemicaliën op zich nemen.
Maar naarmate machines en mensen nauwer met elkaar samenwerken, wordt zowel in de VS als Japan door 81 procent gepleit voor een ‘human-in-command'-benadering. De mens 81 procent zegt dat digitale technologie de controle aan de mens moet overlaten. Dit is in lijn met de 'Good Work Charter' van de Europese Robotica Industrie, een richtlijn voor het introduceren van robotica en automatisering op een manier die de mens centraal stelt."

Actief managen

"We moeten de overgang naar een goede samenwerking tussen machines en mensen actief managen en ervoor zorgen dat mensen niet achterblijven," zegt Patrick Schwarzkopf. Hoe traditionele productie verandert en hoe de werkplek van de toekomst zal evolueren, is een van de belangrijkste onderwerpen op automatica 2023.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden