Laatste nieuws:

, 21 september 2022 10:42

Stemvervormer-papegaai komt na uitgestelde WoTS- en E&A-beurs eindelijk uit zijn kooi

De fanatieke verzamelaars van elektronicagadgets hebben er even op moeten wachten. Na het vanwege covid-maatregelen uitstellen van de WoTS in 2020 en de Electronics & Automation in 2021 kunnen bezoekers van de World of Electronics nu eindelijk de beursparrot bemachtigen. Dekimo tekende voor de ontwikkeling en de functionele layout. Eurocircuits maakte de artistieke voorkant en produceerde de prototypes- en serie-PCB’s. A1 Electronics heeft de uiteindelijke productie van de 1.500 gadgets voor zijn rekening genomen. In totaal zijn er 22 elektronicabedrijven betrokken bij dit beursproject.

Zet je alle beursgadgets van de afgelopen jaren op een rijtje, dan springt de parrot er uit door het kleurrijke, bijna frivole ontwerp.'
Zet je alle beursgadgets van de afgelopen jaren op een rijtje, dan springt de parrot er uit door het kleurrijke, bijna frivole ontwerp.
1/1
Zet je alle beursgadgets van de afgelopen jaren op een rijtje, dan springt die van deze beurs er direct uit door het kleurrijke, bijna frivole ontwerp. De vormgeving hiervan is uitgedacht door Saar Drimer, die ten tijde van de eerste voorbereidingen -in 2019- zich nog volledig toelegde op zijn designbedrijf Boldport Studio, dat ‘elektronica-ontwerp in een holistisch proces combineert met product- en industrieel design'. Sinds oktober 2020 is hij werkzaam bij Eurocircuits.
"De ontwerpen van Saar zoeken altijd de grenzen van de produceerbaarheid op", vertelt Eurocircuits-directeur Dirk Stans, die met zijn bedrijf al sinds 2007 geen gadgetproject heeft overgeslagen. "Hij vraagt om meerdere productietechnieken die lastig met elkaar te combineren zijn. De makkelijkste weg kiest hij niet, maar hij heeft inmiddels ervaring met het bewaken van de balans tussen het maken van een zo mooi mogelijk design en de maakbaarheid. Dat vinden wij een mooie uitdaging en we helpen hem graag bij het vervolmaken van zijn ontwerpen."

Omzetten

"In het begin van het project was het nog even zoeken naar de juiste werkwijze met Saar", vertelt Giuseppe Albano, projectleider bij het Leuvense Dekimo. "Saar werkte bij Boldport Studio met een eigen CAD-programma, dat anders in elkaar zat dan ons CAD-systeem. De gebruikte layout kwam niet overeen met de onze en dat was soms lastig. We hebben daarop besloten dat wij de PCB-layout voor onze rekeningen gingen nemen. Saar gaf ons input en tekeningen die wij dan in ons pakket gingen omzetten naar een PCB-model."
Dekimo is bij het project betrokken geraakt vanwege Dekimo-CEO Johan Van Eemeren, die toentertijd deel uitmaakte van de stuurgroep van de WoTS 2020. Binnen die groep is Dekimo gevraagd om de gadget te ontwikkelen. "In een brainstormsessie is het idee ontstaan om stemmen op te nemen en vervormd weer te geven. De mechanische vogels uit attractiepark de Efteling dienden daarbij als inspiratiebron, omdat zij bezoekers napraten en hun stemmen vervormen. Op de een of andere manier kwam daarbij ook een papegaai om de hoek kijken, wat op zijn beurt Dirk Stans op het idee bracht om er een kleurrijke PCB van te maken", vertelt Giuseppe, die een speciaal hiervoor opgezet Dekimo-projectteam leidde.

Passen en meten

Het was flink passen en meten om de outline passend te krijgen. Zo is er gebruikgemaakt van drie kleuren soldeermasker (groen, blauw, zwart), wit als tekstopdruk en goud als board finisher. Dit leidt tot een mooie kleurencombinatie. Ook wordt plexiglas gebruikt, waarop een batterij moet worden gelijmd. "Wij hebben uiteindelijk een PCB gemaakt en een proof of concept uitgevoerd om te zien of de realisatie van deze gadget haalbaar was. Ook hebben we vastgesteld dat de gadget aan alle relevante veiligheidseisen voldoet", aldus Giuseppe.
Bij het ontwerp van de parrot was een aantal zaken van belang. "Zo moesten alle componenten van sponsoren komen en daar moet je rekening mee houden in het ontwerp. Ook de keuze van de CPU was belangrijk, omdat je alle beloftes moet kunnen waarmaken. Het uiteindelijke ontwerp moet daadwerkelijk stemmen kunnen opnemen en vervormen. Ook voor de keuze van een RFID-antenne en chip zijn we niet over een nacht ijs gegaan."
De uiteindelijke parrot neemt met een ingebouwde microfoon een gesproken tekst op en kan deze vervormd afspelen met een vijftal speciale effecten. Eurocircuits heeft de vervaardiging van de 1.500 printplaten voor zijn rekening genomen. "Onze rol gaat hierbij verder dan de levering van printplaten", verduidelijkt Dirk. "Zo bewaken we het proces door na te gaan of het uiteindelijke ontwerp produceerbaar is."

Componenten op tijd?

Arrow Electronics was al bij de voorbereidingen voor de E&A 2021 gevraagd om te zorgen voor de levering van bepaalde componenten, met name de microcontroller en RFID-componenten. "Toentertijd was het ontwerp van de beursgadget al gereed, inclusief de stuklijst. Een aantal IC's en ook de MCU waren toen niet voorradig. Als we deze specifieke processor toen hadden moeten bestellen, was die nooit op tijd binnengekomen voor de E&A-beurs", vertelt Huub Vergouwen, regional sales manager bij Arrow Electronics. "Wij zijn toen met het team van Dekimo in overleg gegaan om alternatieve componenten te kiezen. Door in onze eigen voorraad te zoeken, vonden we beschikbare materialen die mogelijk aan de gewenste specificaties van de originele processoren voldeden. Toen we deze alternatieven hadden gevonden, reserveerden we direct de voorraad voor de parrot. Zo werden risico's weggenomen, omdat de gewenste hoeveelheid componenten tijdig leverbaar was."
Op voorraad houden
Soortgelijke ervaringen heeft Niels Braams van Würth Elektronik Nederland. "We hebben meerdere componenten geleverd, zoals een filtercomponent in de vorm van de WCAP-CSGP general purpose MLCC, een mini slide switch schakelaar en een kwartskristal die het kloksignaal op de PCB genereert. De MagI³C power module variable step down micromodule regelt de nodige spanningen en stromen voor de parrot. De SMT full-color reverse mount waterclear led dient als het oog van de gadget."
Vanwege de componentenschaarste werden componenten, die voor de gadget waren verkozen, direct in het systeem gereserveerd. "Sommige componenten zijn lastig leverbaar en levertijd variëren van enkele weken tot soms wel een jaar. Het is dus essentieel dat je ook in dat perspectief de juiste producten selecteert", aldus Niels.

Geen stress

Omdat de E&A-beurs 2021 relatief laat werd afgeblazen, waren de voorbereidingen voor de parrot al zo goed als afgerond. Dit heeft ertoe geleid dat er nu -een jaar later- geen componentenstress meer is. "De componenten die toen met veel pijn en moeite bij elkaar zijn gezocht, zijn netjes bewaard, zodat de sponsoren alle materialen op tijd konden leveren voor de productie van de uiteindelijke parrot", vertelt Rudy Oude Vrielink, directeur van A1 Electronics. "We hebben voor de productie enkele machines met elkaar in verbinding gebracht om er voor te zorgen dat de losse onderdelen samen komen en kunnen worden geassembleerd tot het eindproduct. Daarbij hoefden we ons over een aantal productietechnische zaken al niet meer druk te maken: Eurocircuits leverde de PCB's en de DFM-analyse en het testen nam VDL TBP Electronics voor zijn rekening."
Wil je ook een parrot scoren op de beurs? Schrijf je dan snel in voor een gratis beursbezoek via www.wots.nl.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden