Laatste nieuws:

, 6 september 2022 10:31

Pneutec richt zich op de WoTS vooral op ‘material handling’

Pneutec is een kenniscentrum, ontwikkelaar en bouwer op het gebied van pneumatiek, vacuümtechniek, ‘fluid control’ en dempingtechniek. Op de WoTS zal de aandacht zich specifiek richten op ‘material handling’. Hierbij staat het vastpakken van producten centraal – veelal met behulp van de vacuümtechniek van het Zweedse Piab dat nog regelmatig bijzondere innovaties lanceert.

De Mini Cobot Gripper van Piab weegt slechts 270 gram, maar kan toch massa's tot 5 kilogram hanteren.'
De Mini Cobot Gripper van Piab weegt slechts 270 gram, maar kan toch massa's tot 5 kilogram hanteren.
1/1

Door: Marjolein de Wit-Blok
35 jaar geleden werd Pneutec opgericht als handelsfirma in onderdelen voor pneumatische oplossingen. In de jaren die volgden, ontwikkelde het bedrijf zich tot een partner die meedenkt met zijn klanten over de juiste oplossing voor een specifieke applicatie. Niets dozenschuiven dus, maar praktisch een engineeringbureau waar het gaat om oplossingen die gebruik maken van pneumatiek, vacuümtechniek, dempingtechniek en fluid control. In 2017 is het bedrijf overgenomen door Aalberts waarmee de mogelijkheden op het vlak van engineering maar ook productie en assemblage verder zijn uitgebreid.

Material Handling

Mark Dijkstra is business development manager bij Pneutec: "Op de WoTS zullen we ons vooral richten op material handling. Dit zijn oplossingen waarmee onze klanten uiteenlopende producten kunnen handelen. Ongeacht het materiaal of de vorm. Daarbij ligt onze focus op het daadwerkelijk vastpakken van het product. En dan natuurlijk het liefst de complexe varianten. Producten die zeer glad zijn, zwaar, een onregelmatige oppervlaktestructuur hebben of een onregelmatige vorm en natuurlijk de zeer kwetsbare producten zoals koekjes of eieren." 

‘Vacuum automation & conveying'

De klanten van Pneutec zijn over het algemeen machinebouwers of robot integrators die het bedrijf inschakelen voor de koppeling tussen de robot of de machine en het product. Zij stellen daarbij niet alleen eisen aan de betrouwbaarheid van het vastpakken, maar ook aan de snelheid van handelen wat de toepassing meestal complexer maakt.

In veel gevallen wordt voor het ontwikkelen van een klantspecifieke oplossing gebruik gemaakt van de vacuümcomponenten van Piab. Pneutec vertegenwoordigt dit bedrijf al meer dan twintig jaar in Nederland en nog steeds naar volle tevredenheid van beide partijen. Piab is wereldwijd een toonaangevend producent van oplossingen voor vacuum automation en vacuum conveying. Voor Pneutec bovendien een betrouwbare en waardevolle partner die ondersteuning biedt bij het vinden van een optimale oplossing voor complexe vraagstukken.  

Cobotgripper

Bovendien innoveert Piab voortdurend. Kort geleden introduceerden zij bijvoorbeeld een gripper die speciaal is afgestemd op cobots. Dit betekent dat de gripper een hele lage massa heeft heeft van 270 gr om de mogelijke impact van de cobot met een mens onder veilige grenzen te houden. Daarbij is hij toch in staat om massa's tot 5 kg te handelen. Bovendien is hij maximaal flexibel inzetbaar door de mogelijkheid om de grijper via de snelkoppeling snel te verwisselen en de beschikbaarheid van diverse grijperoppervlakken voor het handelen van uiteenlopende materialen. Met recht een zeer bruikbare ‘robothulp'. Bijzonder om te vermelden is dat deze oplossing gebruik maakt van de COAX-vacuüm-ejectortechnologie. Een technologie die het bedrijf al jaren geleden ontwikkelde en nog steeds een moderne oplossing is wanneer het gaat om betrouwbare en tevens energiezuinige vacuümtechnologie. 

Piab heeft bovendien begin augustus AVAC Vakuumteknik AB overgenomen. Een bedrijf dat de mogelijkheden op het vlak van de handling van diverse producten nog verder uitbreidt. 

Lees de rest van dit artikel in Aandrijven en Besturen 4 - 2022 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden