Laatste nieuws:

, 2 maart 2021 11:08

ABB introduceert de volgende generatie cobots voor nieuwe sectoren en gebruikers

ABB breidt haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uit met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa™ en SWIFTI™. Als aanvulling YuMi® en Single Arm YuMi® bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. Door met deze toename in kracht en snelheid in te spelen op vragen vanuit de markt, verwacht ABB een nog stevigere voet aan de grond krijgen in snelgroeiende segmenten zoals elektronica, gezondheidszorg, consumentengoederen, logistiek en voeding en drank.

'
1/1
GoFaTM en SWIFTITM hebben een intuïtief ontwerp zodat klanten geen beroep hoeven te doen op robotprogrammeurs. Dit opent de deur naar sectoren met een laag automatiseringsniveau, waarbij klanten hun cobot al binnen enkele minuten na installatie kunnen bedienen. Dit direct uit de doos, zonder enige gespecialiseerde training.

"Ons nieuwe cobotportfolio is het meest diverse op de markt en biedt het potentieel om werkplekken te transformeren en helpt onze klanten hun operationele prestaties te verbeteren en groei te bevorderen", aldus Sami Atiya, President van ABB's Robotics & Discrete Automation Business Area. "Ze zijn eenvoudig te gebruiken en te configureren en worden ondersteund door ons wereldwijde netwerk van online service-experts. Zo stellen we bedrijven van elke omvang en uit elke sector - ook tot ver buiten de maakindustrie - in staat hun eerste stappen in robotisering zetten."

Bij de ontwikkeling van ABB's uitgebreide cobotaanbod stond het helpen van zowel bestaande als nieuwe robotgebruikers met het inspelen op vier megatrends centraal. De individualisering van consumenten, een groeiend tekort aan arbeidskrachten, digitalisering en een toenemende mate van onzekerheid gaan gepaard met grote veranderingen in de bedrijfsvoering en pleiten in tal van nieuwe sectoren voor meer automatisering. Hierbij helpen focus op groeisegmenten en portfolio-innovaties de winstgevendheid te verhogen.

Automatisering als motor voor de maakindustrie

In een wereldwijde enquête1 onder 1.650 grote en kleine bedrijven in Europa, de VS en China gaf 84 procent van de bedrijven aan robotica en automatisering in de komende tien jaar in te invoeren of uit te breiden. Hierbij zag 85 procent de pandemie als ‘gamechanger' voor hun bedrijf en industrie, waarbij COVID-19 een katalysator was voor het versneld investeren in automatisering. Bijna de helft van de ondervraagden (43 procent) zei dat ze op zoek waren naar robotoplossingen om hen te helpen de gezondheid en veiligheid op de werkplek te verbeteren. Hiervan dacht 51 procent de fysieke afstand tussen werknemers met robots te kunnen vergroten en meer dan een derde (36 procent) overwoog robotica in te zetten om de kwaliteit van het werk voor hun werknemers te verbeteren. Minstens zo zwaarwegend: 78 procent van de CEO's en Managing Directors van bedrijven gaf aan dat het werven en behouden van personeel voor repetitieve en ergonomisch uitdagende taken lastig is.

Cobots zijn onder andere ontworpen om naast de mens te kunnen werken, zonder dat fysieke veiligheidsmaatregelen zoals hekken nodig zijn. Ook het eenvoudig installeren en een groot gebruiksgemak zijn typische cobotkenmerken. In 2019 werden wereldwijd meer dan 22.000 nieuwe collaboratieve robots ingezet, een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor2. De vraag naar collaboratieve robots zal tussen 2020 en 2025 naar schatting groeien met een CAGR van 17 procent3, terwijl de waarde van de wereldwijde cobotverkoop naar verwachting zal stijgen van een geschatte $ ~0,7 miljard in 2019 tot $ ~1,4 miljard in 20254. De wereldwijde markt voor alle industriële robots zal naar verwachting groeien van $ ~45 miljard in 2020 tot $ ~58 miljard in 2023 (CAGR van 9 procent)5.

GoFaTM en SWIFTITM zijn speciaal ontworpen om bedrijven te helpen processen te automatiseren en werknemers bij uiteenlopende taken te ondersteunen. Denk hierbij aan het verwerken van goederen, het beladen van machines, maar ook aan het assembleren en verpakken van eindproducten. Ze kunnen worden ingezet in fabrieken, medische laboratoria, logistieke centra en magazijnen, maar ook in kleine productiefaciliteiten en werkplaatsen.

"Met deze uitbreiding verhogen we de gebruikersvriendelijkheid van cobots en maken we de inzet ervan laagdrempelig. Daarbij versnelt onze realtime ondersteuning de omarming door bedrijven die het gebruik van cobots misschien nog niet eerder hebben overwogen", aldus Atiya. "Onze ervaring is dat de meest productieve werkvloeren gebruikmaken van de vaardigheden van mensen, naast het potentieel van nieuwe technologieën."
Dankzij de intuïtieve instelmogelijkheden zullen gebruikers die met een tablet of smartphone overweg kunnen geen problemen hebben met het programmeren of herprogrammeren van de nieuwe cobots. Hierbij profiteren klanten van ABB's applicatiekennis en expertise die sinds 1974 is opgedaan met de installatie van meer dan 500.000 robotoplossingen. Zij worden bovendien ondersteund door ABB's netwerk van meer dan 1.000 wereldwijde partners.

De nieuwe GoFaTM- en SWIFTITM-cobotfamilies staan op de schouders van het succes van ABB's YuMi-familie, die sinds de lancering van YuMi in 2015, 's werelds eerste echt collaboratieve robot, talloze bedrijven heeft geholpen bij het veilig automatiseren van belangrijke taken. Vandaag de dag werken YuMi-cobots zij aan zij met mensen in fabrieken, werkplaatsen en laboratoria over de hele wereld. Gezamenlijk voeren ze taken uit die uiteenlopen van het schroeven en assembleren van elektronica en elektrische componenten, tot en met het maken van kleppen en USB-sticks en het testen van COVID-19 monsters in laboratoria.
Elke ABB-cobotinstallatie komt met een opstartpakket, dat ABB AbilityTM conditiebewaking & diagnostiek omvat, evenals een support-hotline die gedurende de eerste zes maanden gratis toegang geeft sectorspecifieke technische ondersteuning van ABB.

Noten:

1 ABB industrie-enquête januari 2021. Uitgevoerd door 3Gem Global Market Research & Insights, omvatte de ABB industrie-enquête onder 1.650 CEO's of andere beslisser op directieniveau van grote en kleine bedrijven in de VS, China, het VK, Duitsland, Zwitserland, Italië en Zweden, zowel de sectoren technologie, detailhandel, gezondheidszorg, engineering, productie, auto-industrie, voedsel & drank, vrije tijd, FMCG, en transport & logistiek. 3Gem Research & Insights werd uitgevoerd van 26 december 2020 tot 19 januari 2021 en maakt gebruik van panelbeheersystemen die aan de industrienormen voldoen en houdt zich aan strikte procedures voor kwaliteitscontrole; dit garandeert consumenten- en B2B-panels die voldoen aan de GDPR-richtlijn en dubbele opt-in.
2 Bron: Interact Analysis The Collaborative Robot Market 3e editie (klik hier)
3 en 4 Bron: Interact Analysis The Collaborative Robot Market 3e editie (klik hier) en interne analyses van ABB
5 Bron: ABB interne analyses

 

bron: ABB

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden