Laatste nieuws:

, 6 oktober 2020 13:58

Zo kun je namaaklagers identificeren

Geen enkel aankoop- of ingenieursteam wil in de val van aanbieders van namaaklagers trappen, want de reputatie van hun bedrijf staat dan op het spel. NSK investeert elk jaar stevig in het identificeren en vervolgen van namaakbedrijven, maar de beste manier om hen een halt toe te roepen is om ook de vraagzijde droog te leggen. Met deze gedachte in het achterhoofd is het informeren van klanten belangrijk. Het identificeren van namaaklagers voorkomt dat klanten replicalagers aankopen en is dus positief voor alle betrokkenen.

Beide lagers zijn namaak en vertonen een verkeerde verpakking (links) en geen markeringen (rechts) '
Beide lagers zijn namaak en vertonen een verkeerde verpakking (links) en geen markeringen (rechts)
1/1
De meeste eindgebruikers die vervalste lagers ontvangen, geloven oprecht dat ze echte producten besteld hebben. Door hun gebrek aan expertise in deze technologie is het bijna onmogelijk om het verschil tussen echte en nepartikelen te detecteren op het moment van levering. Daarom zijn deze gebruikers volledig afhankelijk van hun toeleveringsketen om de nodige kwaliteitscontroles uit te voeren die valse lagers onderscheppen.

Gebruik erkende aankoopbronnen

Het kopen bij een geautoriseerde NSK-bron is een eerste manier om de aankoop van authentieke lagers te garanderen. Bij aankoop van premium lagers van een ´Authorised Distributor of Dealer´, kunnen kopers er zeker van zijn dat de strenge kwaliteitsborgingsprocedures doorlopen werden, want dit is één van de vele strenge controleprocedures waaraan de distributeurs zich moeten houden bij het ontvangen van NSK goedkeuring.

Om er zeker van te zijn dat uw aanbieder een goedgekeurde bron is, kunt u de website van NSK raadplegen. Daar staat de volledige lijst van Authorised Distributors. U kunt ook altijd NSK bellen voor een bevestiging van de status van de distributeur.

Een andere bron voor potentiële kwetsbaarheid voor vervalsingen is als onderaannemers ingezet worden voor reparaties aan toestellen zoals elektromotoren, pompen, tandwielkasten en ventilatoren. Onderaannemers zijn een makkelijk slachtoffer voor namaakleveranciers. Ze zijn zich vaak niet bewust van de gevaren (waaronder voortijdig falen) en plaatsen per ongeluk namaaklagers. Daarom moet elke onderaannemer geïnformeerd worden over de risico's rond het gebruik van namaakproducten en ze moeten ook correcte controles kunnen uitvoeren om de aankoop van namaak te vermijden.

Als er twijfels zijn over de echtheid van de lagers, kunnen een paar basiscontroles helpen om te verifiëren dat NSK wel degelijk de originele fabrikant is. Een controle van de markeringen is een eerste stap. Een afwezigheid van markeringen is een duidelijk teken dat de lagers nep zijn. Zijn er wel markeringen aanwezig, maar verschillen de afmetingen met de standaardmarkeringen van de fabrikant, of bevinden ze zich op een andere locatie van de lagers? Beide zaken kunnen wijzen op illegale productie.

Onvoldoende kwaliteitsnormen

Slechte kwaliteit is eveneens een factor die kan bijdragen om neplagers te identificeren. Een nauwgezette inspectie van de kogels en de loopbanen kan belangrijke indicaties geven over de kwaliteit, zoals een te ruwe afwerking en een abnormaal uitzicht van de kogels. De productieprocessen van NSK zijn gedurende vele tientallen jaren verfijnd en dat leidt, in combinatie met strenge kwaliteitsprocedures, tot het absoluut ontbreken van originele lagers van slechte kwaliteit in de markt.

Een ander mogelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van valse lagers is de verpakking. De gebruikers kunnen bijvoorbeeld controleren of de lagers verpakt zijn in geschikt verpakkingsmateriaal. Onvoldoende of slechte kwaliteit van de verpakking betekent dat de lagers niet door NSK geleverd werden. Bekijk ook de palletconfiguratie en de containerlading, en vergelijk het land van de fabrikant met land van verzending. Ook de kwaliteit van de kisten kan gecontroleerd worden.

Als de buitenverpakking verwijderd is, kunt u de kartonverpakking van de lagers aan een onderzoek onderwerpen. Zijn de dozen vergelijkbaar met andere verpakkingen die eerder zijn ontvangen? Kijk ook altijd of de kartonnen dozen over de juiste markeringen beschikken en dat het logo echt is.

De eenvoudige oplossing

Uiteraard maakt het kopen bij een vertrouwde bron zoals een Authorised Distributor of Dealer deze controles overbodig. Zij zijn door NSK zorgvuldig uitgekozen en worden nauw gecontroleerd op hun professionaliteit, deskundigheid en servicegerichtheid. Dankzij hun uitgebreide voorraden van NSK en RHP producten en hun onbeperkte toegang tot het hele assortiment kunnen deze verdelers snel en betrouwbaar echte lagers leveren. Bovendien is alles uit voorraad leverbaar en zorgt hun product- en applicatiekennis, hun technisch advies en de service op basis van een total-cost-of-ownership (TCO) aanpak, voor een bijkomende zekerheid.

Elke door NSK geautoriseerde distributeur maakt deel uit van de relatie tussen klant, distributeur en producent. Dit geeft u de zekerheid van een volledig toegewijde lokale vertegenwoordiging met wereldwijde kwaliteit. Aankopen bij deze distributeurs garandeert gebruikers gebruiksklare, echte, eersteklas NSK-lagers die zorgen voor een optimaal prestatieniveau.

Gebruikers kunnen www.stopfakebearings.com bezoeken om meer te weten te komen over nagemaakte lagers.

bron: NSK Europe

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden