Laatste nieuws:

, 29 april 2020 09:51

Colleges op 1,5 meter met sensortechnologie

UT-promovendus Rudy Oude Vrielink bedacht een mogelijke oplossing om studenten tijdens colleges op anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Hij ontwikkelde een sensortechnologie voor collegezalen, die nauwkeurig de bezetting en benutting in een collegezaal kan monitoren.

Overzicht van een collegezaal ter beeldvorming, op de groen gemarkeerde plekken zouden studenten kunnen zitten.'
Overzicht van een collegezaal ter beeldvorming, op de groen gemarkeerde plekken zouden studenten kunnen zitten.
1/1
"Ik denk dat het mogelijk is mijn technologie in te zetten bij colleges in de zogeheten anderhalvemetersamenleving", stelt Oude Vrielink. "Met de nodige aanpassingen, dat wel. Deze technologie, die ik bedacht tijdens mijn promotie en voor mijn spin-off TwiQel, is vooralsnog namelijk geschikt om te registreren hoeveel mensen op ieder moment aanwezig zijn in een collegezaal. In dit geval wil je niet alleen weten hoeveel studenten aanwezig zijn, maar ook of ze op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar zitten.

"Bovenop het eigen neurale netwerk gebruiken we een laag algoritmes van de internetreuzen", is het plan van de onderzoeker. "Dat is makkelijk praten, maar er zit veel rekenwerk achter. Een sensor vooraan de collegezaal kan vervolgens continu het aantal aanwezigen tellen en signaleren als er meer mensen binnen zijn dan toegestaan. De sensor kan aangeven waar de mensen precies in de zaal zitten en kan dus ook signaleren of dat op voldoende afstand van elkaar is. De docent krijgt dan bijvoorbeeld een signaaltje als dit niet het geval is. Of studenten kunnen pushmeldingen krijgen op hun telefoons als de zaal te vol zit. Er is in theorie ontzettend veel mogelijk."

Kwart van de capaciteit

Wifi is volgens Oude Vrielink niet erg geschikt, "omdat die technologie niet nauwkeurig genoeg is. Daarbij is het nogal privacygevoelig om wifi te gebruiken. Onze eigen sensor slaat geen enkel beeld op, dus de privacy komt niet in het geding. Weer een andere manier is een teller bij de ingang van de collegezaal. Daarmee kun je bepalen hoe snel studenten naar binnen gaan en hoeveel naar binnen mogen. Je boet in de nieuwe anderhalvemetersituatie natuurlijk wel in op de capaciteit van je collegezalen. Je kunt ervanuit gaan dat er plaats is voor een stuk minder studenten, tot misschien slechts een kwart van de normale capaciteit."

De onderzoeker staat te trappelen om de technologie te testen. "Al heb ik slechts drie collegezalen beschikbaar, of tien, dat maakt me niet uit. De inzet van onze eigen sensor lijkt nu de meest geschikte technologie, maar ik zou graag in de praktijk willen testen of ik het bij het rechte eind heb."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden