Laatste nieuws:

, 29 oktober 2019 13:54

Efficiënt Aandrijven: ‘Rekenen loont - schatten leidt tot overdimensionering’

Rekenen loont en inschatten leidt tot overdimensionering. Dat concludeert directeur Dirk Wiermans van machinefabriek Eterpol, nu hij onlangs een van zijn eierverpakkingslijnen heeft doorgerekend. Door de wormwielkasten te vervangen door kegeltandwielkasten en de persluchtaandrijving door tandwielreductoren met frequentieregelaars bespaart de klant in kwestie jaarlijks 11.133 euro op zijn energiekosten. En dat terwijl de initiële kosten maar 10.804 euro hoger liggen.

'
1/1

Wiermans werd in de aanloop naar Event Efficiënt Aandrijven door Hans Korteweg van Elsto Drives&Controls uitgedaagd om eens samen aan het rekenen te slaan. Die laatste weet namelijk wat je kunt besparen door de juiste keuzes te maken. "Het gaat dan om een goede dimensionering, en het is vaak verrassend hoeveel je in een paar uur rekenen kunt besparen."

Overheid strenger

Voorheen was hier niemand voor te porren, maar nu de overheid steeds strenger meekijkt naar het energiegebruik in de industrie - sinds juli dit jaar zijn bedrijven zelfs verplicht om een EED Energie-Audit in te dienen, zoals Maarten Werkhoven van KEEA benadrukte in zijn openingspresentatie - zullen meer bedrijven hun machinerie onder de loep moeten nemen.

Nooit vragen over gebruikskosten

Wiermans heeft Eterpol overgenomen van zijn vader. Indertijd zat het bedrijf voornamelijk in de bakkerijmachines, maar toen transport en handling steeds belangrijker werd, zag Wiermans junior een kans en breidde zijn pakket uit. Hij heeft een goede vaste klantenkring in de food. "Wij hebben iets geëngineerd waar mensen blij van worden en dus mogen we terugkomen. En eerlijk gezegd vraagt er nooit iemand naar de gebruikskosten van onze lijnen. Ze vragen of we een duims of een halfduims ringleiding nodig hebben voor de perslucht. Onze opdrachtgevers zijn over het algemeen heel goed uitgerust op het gebied van verwarming, koeling en pneumatiek, dus de kosten waar wij ze mee confronteren, zijn voor hen een peulenschil. Toch denk ik wel dat ik iets met deze berekeningen kan in de acquisitie. Maar alleen als ik het hele verhaal duidelijk kan uitleggen."

lift
Als Eterpol minder gebruik gaat maken van pneumatiek, betekent dat ook dat het bedrijf zelf meer werk heeft aan een lijn. Want terwijl de pneumatische lift (links op de afbeelding hierboven) komt als een complete installatie, vraagt een elektrische motor nog wel wat toebehoren.

 

Bekijk hier de foto's van het event

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden