Laatste nieuws:

, 22 oktober 2019 11:16

Het grote plaatje geschetst tijdens Profidag

Welke ontwikkelingen kunnen we in de industriële communicatie verwachten? Tijdens de Profidag, op 29 oktober in de Basiliek in Veenendaal, zal Rob Hulsebos van Enode Industrial Networks zijn inzichten geven over de stand van zaken.

'
1/1
Tijdens zijn lezing wil Hulsebos onder andere ingaan op ‘de ethernetnetwereld'. Elk protocol begint immers bij de bekabeling. Hij vertelt: "Nieuwe kleine stekkers, 2-aderige kabels, en de nieuwe manier van bekabelen die er aan komt. Iets wat ook bij Profinet een rol gaat spelen, want het maakt de aanleg makkelijker en goedkoper, en de kwaliteit van bekabelen hoger. Verder willen we altijd een hogere snelheid; we krijgen de tussenstapjes van 2,5 en 5 gigabit-ethernet, en voor de procesindustrie 10 megabit. Deze laatste is toch 300x sneller dan nu bij PA."

DCE en TSN

Als je kijkt naar de andere protocollen, dan is de marktsituatie volgens Hulsebos momenteel redelijk stabiel, zeker bij Ethernet/IP, Ethercat en Modbus/TCP. "Je hebt een paar grote jongens en heel veel kleintjes. De opkomst van TSN gaat hier geen verandering in brengen. TSN stuurt bits heel real-time van A naar B, maar weet niet wat die bits betekenen. Hiervoor is een hoger-liggend protocol nodig, en dat kan bijvoorbeeld Profinet zijn. Inmiddels is ook de specificatie van Profinet met TSN voltooid."
Maar TSN brengt wel nieuwe uitdagingen: "Het heeft een afwijkende gedachte ten opzichte van de bestaande ethernetwereld. Zo is er een andere manier van berichten versturen bijgekomen, die anders is dan de afgelopen 40 jaar. Ook moeten alle componenten op elkaar afgeregeld worden. Interoperabiliteit wordt dus erg belangrijk, dat is nieuw voor ethernet.
"Ook DCE, Dynamic Connection Establishment, is interessant. Dit is bedoeld voor mobiele apparatuur in bijvoorbeeld een rijdende robot. Als zij langsrijden kunnen ze eenvoudiger gekoppeld worden aan een netwerk. Dat kan nu makkelijker geconfigureerd worden dan voorheen."

Aandacht voor cyber security

Ook cyber security komt aan bod. "Ik ben zelf ook werkzaam in de cyber security tegenwoordig. En software is altijd kwetsbaar. Vroeger werd gedacht: security voeg je later toe aan bestaande systemen. Dat werkt niet. Je moet dat in het design van apparatuur en protocollen al meenemen. Het viel me op dat je dit zag terugkomen in de whitepaper hierover van PI die eerder dit jaar gelanceerd is. Het heeft nog geen officiële status, maar het geeft wel een goede richting aan."

Oproep?

Hulsebos overweegt zijn collega's ook nog een vraag voor te leggen: "Ik overweeg om een oproep te doen aan de leveranciers. Die houden zich vaak een beetje afwezig op het punt van cyber security. Het wordt nog te vaak als een schande gezien als je een kwetsbaarheid in je product hebt. Je moet als leverancier direct hierover publiceren en je klanten informeren. En gebruikers zouden wat harder met de vuist op tafel moeten slaan bij hun leveranciers op dit gebied. Want als een leverancier zijn huiswerk niet doet ben je als klant de klos."

Profidag.nl

bron: FHI

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden