, 11 december 2018 11:40
Team FAST, het studententeam van de TU Eindhoven dat de afgelopen jaren onder meer heeft gewerkt aan een ‘mierenzuurmotor’ voor bussen, gaat verder als startup DENS. Mierenzuur wordt gesplitst in waterstof en CO2. Het waterstof wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken en een motor aan te drijven.
Na de onthulling van dit prototype kwam het team in contact met Menno Kleingeld van VDL ETS en ontstond het idee om een bus op mierenzuur te laten rijden. Ruim anderhalf jaar bouwde het team op de Automotive Campus in Helmond aan een systeem dat genoeg energie kon leveren. Dit resulteerde in een functioneel prototype. "Het systeem kan energie leveren en werkt als de bus stilstaat, maar we durven niet met zekerheid te zeggen dat rijdend, met alle trillingen die daarbij horen, ook alles blijft functioneren", aldus Tijn Swinkels, technisch manager van Team FAST.
Daarom is ervoor gekozen om het systeem niet rijdend te gaan testen. "Innovatie gaat met vallen en opstaan, soms lukt het meteen, vaker heb je meerdere pogingen nodig. De ambitie om een range extender voor een bus op hydrozine te ontwikkelen, bleek nog iets te hoog gegrepen", zegt Menno Kleingeld, directeur VDL Enabling Transport Solutions (VDL ETS). Team FAST geeft wel aan dat het systeem na verdere doorontwikkeling, in potentie wel rijdend toegepast kan gaan worden.
Afgelopen juni zette het team samen het systeem in als duurzame energiegenerator voor de bouw, bij de aanleg van de N211 in Den Haag. "We hebben als studenten deze technologie in praktijk gebracht", zegt teammanager Max Aerts.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)