Laatste nieuws:

, 18 oktober 2018 10:07

'Cybersecurity is nog vaak een 'moetje', maar biedt juist kansen'

Bedrijven in de technologische industrie gaan steeds bewuster om met cybersecurity, maar ervaren dit wel vaak als een 'moetje'. Belangrijk is dat de aandacht niet verslapt, want cybersecurity is niet alleen noodzakelijk om vandaag in business te blijven, maar zal in de keten steeds vaker een eis worden om zaken te doen.

Uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online blijkt dat in 2018 internetcriminelen bij ruim de helft (52 procent) van de kleine bedrijven heeft geprobeerd gegevens en geld te stelen. '
Uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online blijkt dat in 2018 internetcriminelen bij ruim de helft (52 procent) van de kleine bedrijven heeft geprobeerd gegevens en geld te stelen.
1/1

Uit het trendonderzoek 2018 van Alert Online blijkt dat het percentage kleine bedrijven dat zich zorgen maakt over de digitale veiligheid van hun bedrijf is gedaald van 35 naar 25 procent. "Dat is een trend waar we mee aan de slag moeten", zegt Arjel Woudstra, directeur Business Solutions van FME. "Wij zien in onze onderzoeken naar bewustwording op het gebied van cybersecurity een verschil in aanpak tussen grote en kleine bedrijven. We moeten meer investeren in cybersecurity-bewustwording en vaardigheden zien als een 'kans' in plaats van een 'moetje', dat biedt mogelijkheden".

Robotisering en IoT

Veilig en betrouwbaar zaken doen is goed voor je bedrijf, voor de samenwerking in de keten en voor de gehele technologische industrie. De toepassing van technologieën als robotisering en Internet of Things is afhankelijk van connectiviteit en daarmee van een cybersecure omgeving. "Ook zien we steeds vaker dat bedrijven als eis stellen dat leveranciers hun cybersecurity op orde hebben, omdat ketens steeds meer verbonden raken."

Ervaringen delen

Uit het Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online blijkt dat in 2018 internetcriminelen bij ruim de helft (52 procent) van de kleine bedrijven heeft geprobeerd gegevens en geld te stelen. Het versturen van phishingmails en acquisitiefraude zijn populaire methodes die worden gebruikt. Opvallend is dat 56 procent van de kleine bedrijven geen stappen onderneemt, nadat ze zijn geconfronteerd met een veiligheidsincident.

Woudstra vindt dat bedrijven en medewerkers gezamenlijk een slag kunnen maken: "Denk bijvoorbeeld aan het delen van ervaringen in een vertrouwde omgeving. Zo leidde een van onze leden, die was gehackt, een gesprek met andere leden over cybercrime en dat bleek erg waardevol".

Tips

Alert Online biedt bedrijven tips om de online veiligheid van je bedrijf, klanten en medewerkers te vergroten. FME is partner van Alert Online en de activiteiten die FME aanbiedt om bedrijven te helpen op het gebied van cybersecurity zijn onderdeel van het programma. Bekijk hier de Alert Online tips.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden