Laatste nieuws:

, 29 maart 2018 14:05

Nauwkeurige aansturing van magnetische kleppen zonder extra sensoren

De Duitse Saarland University heeft een nieuwe methode ontwikkeld om magnetische kleppen en sloten nauwkeurig aan te sturen, zonder dat hiervoor sensoren nodig zijn. Dit doet de universiteit door de hoeveelheid elektrische stroom die door een spoel loopt te meten en aan de hand hiervan de positie van de bout in een slot te bepalen. Door deze stroom te manipuleren, kan de bout in een andere positie worden geplaatst.

Niklas König van het onderzoeksteam van de Saarland University demonstreert de nieuwe technologie (beeld: Oliver Dietze / Saarland University)'
Niklas König van het onderzoeksteam van de Saarland University demonstreert de nieuwe technologie (beeld: Oliver Dietze / Saarland University)
1/1
De universiteit heeft nieuwe elektromagnetische kleppen ontwikkeld die het mogelijk maken de hoeveelheid vloeistof die zij doorlaten nauwkeurig te controleren. Deze kleppen heeft de universiteit gecombineerd met een magnetisch doordringbare metalen bout die beweegt binnen een spoel van koperdraad en een door de universiteit zelf ontwikkelde sensorvrije besturingsmethodologie. Deze combinatie stelt de onderzoekers in staat de bout in iedere gewenste positie te houden, zonder dat hiervoor additionele positioneringssensoren nodig zijn. Door de elektrische stroom te meten die door de spoel stroomt, kan het team vaststellen waar de bout is en de positie van de bout wijzigen. 

Extra sensoren en complex besturingssysteem

Elektromagnetisch aangestuurde kleppen en sloten zijn niet nieuw. Veel beschikbare kleppen en sloten functioneren snel, maar kunnen uitsluitend worden geopend of gesloten. Indien een elektromagnetisch deurslot bijvoorbeeld onder stroom wordt gezet, wordt de bout met kracht in de sluitkom gedreven. Indien de stroom van het slot wordt gehaald, wordt de bout teruggetrokken door een veer. Om deze sloten meer te laten doen - zoals de bout in een half open positie plaatsen of de bout minder abrupt laten sluiten - was tot nu toe alleen mogelijk door extra sensoren en een complex besturingssysteem toe te passen. Dit maakte deze sloten relatief deur. 

De aanpak van de Saarland University biedt uitkomst. Met de methode is het mogelijk elektromagnetische kleppen en sloten nauwkeuriger aan te sturen zonder dat hiervoor extra sensoren nodig zijn. Zo kan met de methode de bout in een slot zachter in de sluitkom worden geleid en de bout nauwkeurig in iedere gewenste positie worden geplaatst. De universiteit vergelijkt de werking van het slot dat dankzij de nieuwe methode kan worden gecreëerd met een waterkraan, waarbij de mate waarin de kraan wordt geopend nauwkeurig kan worden bepaald door aan een knop te draaien. 

Fluctuaties analyseren

"We monitoren de veranderingen in elektrische stroom in de spoel. Specifiek kijken we naar fluctuaties in de elektrische stroom over een bepaalde periode en analyseren deze. Deze fluctuaties veranderen naarmate de positie van de bolt verandert. Dit stelt ons in staat nauwkeurig te bepalen waar de bout zich op een specifiek moment bevindt. Weten waar de bout is, maakt het mogelijk zijn beweging op effectief wijze aan te sturen", legt Matthias Nienhaus, hoogleraar aan de Saarland University en gespecialiseerd in besturingstechniek, uit. 

De signalen die de onderzoekers hierbij vastleggen, bevatten te veel ruis om bruikbare informatie over de status van het apparaat op te leveren. "We effenen de signalen met behulp van onze nieuwe geïntegreerde technologie waarvoor een patent is aangevraagd", aldus Nienhaus. "Het lijkt een beetje op het continu berekenen van de gemiddelde snelheid van een auto die continu van snelheid verandert", aldus Nienhaus. "Onze methode levert ons een meetsignaal op dat nagenoeg vrij is van ruis. We gebruiken dit signaal om de bout in de gewenste positie te plaatsen en kunnen het zelfs een klein beetje verder dan het einde van de spoel plaatsen."

Demonstratie op Hannover Messe

Het onderzoeksteam toont hun systeem op de Hannover Messe, die van 23 tot en met 27 april wordt georganiseerd. Hier wordt tijdens een demonstratie met behulp van het de sensorvrije technologie een stalen bal in de lucht gehouden. 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden