Laatste nieuws:

, 15 februari 2018 14:57

Transportsysteem voor Individuele massaproductie (video)

B&R heeft een transportsysteem ontwikkeld dat flexibel product(ie)stromen scheidt, samenvoegt en buffert: ACOPOStrak. En dat doet het systeem dat lineaire motoren gebruikt ook nog eens snel: met maximaal 5g en snelheden van 4 m/s of hoger.

Individuele massaproductie: ACOPOStrak in actie in de ´Bottling on Demand´-conceptstudie van Krones (foto: Messe München).'
Individuele massaproductie: ACOPOStrak in actie in de ´Bottling on Demand´-conceptstudie van Krones (foto: Messe München).
1/1
De officiële introductie van het systeem had onder grote belangstelling plaats op de openingsdag van jongste editie van de SPS/IPC/Drives in Neurenberg in november vorig jaar.Het transportsysteem maakt voor de geleiding van de shuttles die het product dragen en de opbouw van de baan gebruik van vier verschillende standaard segmenten: recht, 45° gebogen en 22,5° naar links of rechts afbuigend. Door de verschillende elementen te combineren kan het systeem in alle mogelijke configuraties worden uitgelegd.
De dragers worden eenvoudig aan de baan gehangen. Net zo simpel zijn de dragers - die met maximaal 2 kg kunnen worden belast - ook weer van de baan te verwijderen. Gereedschap is daar in beide gevallen niet voor nodig . De shuttles zijn eenvoudig van de geleiding te halen of te plaatsen. Zet de drager op de geleiding en de magneetkracht houdt de shuttle op zijn plaats.

In- en uitvoegen

Door een parallel circuit - zeg maar pitstrook - in het systeem op te nemen, kan het plaatsen of verwijderen van shuttles tijdens het lopende bedrijf gebeuren zonder effect op de productiesnelheid van de machine. Op een circuit van 100 m kunnen in totaal 250 dragers worden bestuurd met behulp van één controller. De dragers kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, maar bijvoorbeeld ook in ‘colonne'. De minimale afstand tussen de dragers is 50 mm.

Samen met de mogelijkheid de dragers individueel te kunnen besturen, schuilt de kracht van het systeem toch vooral in de mogelijkheid productstromen eenvoudig te scheiden of samen te voegen. Ook voor dat scheiden en samenvoegen wordt alleen gebruikgemaakt van (elektro)magnetisme: twee banen komen bij elkaar en als beide sporen parallel lopen, kan de drager door snel schakelen in- of uitvoegen. Let wel dat gebeurt op volle snelheid. De productiesnelheid van een machine ondervindt daar dus geen hinder van.

 

Door snel schakelen kunnen de shuttles in- en uitvoegen. De productiemachine kan daarbij op volle snelheid kan blijven draaien.

Schaalbare machine

B&R benadrukt dat ACOPOStrak een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ‘Overall Equipment Effectivenes' - zeg maar het rendement van een complete productie-installatie. Je kan bijvoorbeeld trage bewerkingstappen verdelen over parallelle stations om de producten later weer samen te voegen met de hoofdstroom. Zo kan je de benodigde installatieoppervlakte beperkt houden en de productie maximaliseren. Machines of systemen op basis van ACOPOStrak kunnen modulair en flexibel worden uitgebreid met individuele circuits en productiestations en dat maakt volgens de Oostenrijkers de schaalbare machine een realiteit. Machines en systemen kunnen ook nog eens heel snel en flexibel reageren op storingen. Als er bijvoorbeeld in een ventiel van een vulinstallatie een fout optreedt, wordt het ventiel gewoon niet meer bediend. Geen uitval, geen afval - kwaliteit en rendement worden minimaal beïnvloed.

ACOPOStrak versnelt met lineaire motoren met 5g en bereikt snelheden van 4 m/s of hoger.

 

Meer over ACOPOStrak is te lezen in de januari/februari-editie van Aandrijven en Besturen

ACOPOStrak versnelt met lineaire motoren met 5g en bereikt snelheden van 4 m/s of hoger. www.br-automation.com

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden