Laatste nieuws:

, 17 november 2017 08:07

Marangoni-effect brengt minirobots in beweging (video)

Draai je glas wijn even rond en de "tranen" die langzaam naar beneden lopen geven een indicatie van de hoeveelheid alcohol in je wijn wordt gezegd. Dit fenomeen, het Marangoni-effect, is nu ingezet om minirobots in beweging te brengen volgens een onderzoek in Langmuir, een uitgave van de American Chemical Society.

'
1/1

Minirobots zijn in staat om vervuild water te reinigen en andere nuttige taken uit te voeren. Het is echter een hele kunst om ze van energie te voorzien. Een methode is bijvoorbeeld het gebruik van chemicaliën om bubbels te maken die de robots in beweging krijgen. Deze methode is echter alleen mogelijk door het gebruik van prijzige katalysatoren. Om deze te vervangen kwamen onderzoeker Lidong Zhang en zijn collega’s op het idee om gebruik te maken van het Marangoni-effect. Vloeistoffen komen in beweging door het veranderen van de oppervlaktespanning.

Roterende bewegingen

Om de minirobots te bouwen hebben de onderzoekers geconcentreerde druppels samengesteld uit polyvinylidene fluoride (PVDF) en dimethyl formamide (DMF) die, door het Marangoni-effect, snelle roterende bewegingen maken in water. Test lieten zien dat de druppels papieren goudvissen honderden centimeters lang in beweging kunnen brengen, zonder dat er vervuiling van de lucht optreedt. Met een elektromagnetische generator kan de kinetische energie omgezet worden in elektrische energie, een eigenschap die de mogelijkheden van de propeller verbreedt.

 

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden