Laatste nieuws:

, 14 november 2017 07:18

Start-up ontwikkelt eenvoudige positioneringstechniek voor robots

Autonome voertuigen moeten kunnen navigeren, obstakels ontwijken en positioneren. Dat doen ze meestal met hulp van vision of infrastructuur zoals railsystemen, lasersystemen of radiobakens die vertelt waar ze zijn. Ingewikkeld en omslachtig volgens Willem-Jan Lamers, oprichter van start-up Accerion: “Wij hebben een technologie uitgevonden die onafhankelijk is van de omgeving en uitgaat van de natuurlijke vloer. Dat is conceptueel een compleet ander systeem.’

'
1/1

 

Gecombineerde positiebepaling

De sensor van Accerion maakt net als een optische computermuis continu opnamen van de ondergrond. De relatieve positie is daardoor ten opzichte van een beginpunt af te leiden, oftewel de verplaatsing. Om de drift, fout in de verplaatsing, te corrigeren wordt ook de absolute positie bepaald door de actuele opnamen te vergelijken met eerdere opnamen. Juist deze combinatie van relatieve en absolute positiebepaling is volgens Lamers uniek.

Nauwkeurig

Het optische systeem is doorontwikkeld tot een systeem dat in absolute zin met submillimeter nauwkeurigheid kan positioneren. In relatieve zin is de nauwkeurigheid van een millimeter op een meter haalbaar. Afhankelijk van de geheugencapaciteit van de sensor kan binnen een oppervlak van 40.000 vierkante meter worden gewerkt.

Vervolg

In de systeemarchitectuur die Accerion, samen met partner Nobleo, voor zijn sensorsysteem heeft gedefinieerd, is al rekening gehouden met de volgende stappen. Zoals koppeling aan de cloud, het combineren van de informatie die robots in een warehouse genereren, of kunstmatige intelligentie toevoegen om veranderingen in de ondergrond zoals slijtage of vervuiling op te merken, zodat niet weer complete kaarten hoeven te worden ingeleerd.

De start-up focust zich voor nu op de industrie en de logistiek. De volgende stap is de professionele serviceomgeving. Zoals winkels of ziekenhuizen, intern transport of beveiliging.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden