, 14 november 2017 07:18
Autonome voertuigen moeten kunnen navigeren, obstakels ontwijken en positioneren. Dat doen ze meestal met hulp van vision of infrastructuur zoals railsystemen, lasersystemen of radiobakens die vertelt waar ze zijn. Ingewikkeld en omslachtig volgens Willem-Jan Lamers, oprichter van start-up Accerion: “Wij hebben een technologie uitgevonden die onafhankelijk is van de omgeving en uitgaat van de natuurlijke vloer. Dat is conceptueel een compleet ander systeem.’
De sensor van Accerion maakt net als een optische computermuis continu opnamen van de ondergrond. De relatieve positie is daardoor ten opzichte van een beginpunt af te leiden, oftewel de verplaatsing. Om de drift, fout in de verplaatsing, te corrigeren wordt ook de absolute positie bepaald door de actuele opnamen te vergelijken met eerdere opnamen. Juist deze combinatie van relatieve en absolute positiebepaling is volgens Lamers uniek.
Het optische systeem is doorontwikkeld tot een systeem dat in absolute zin met submillimeter nauwkeurigheid kan positioneren. In relatieve zin is de nauwkeurigheid van een millimeter op een meter haalbaar. Afhankelijk van de geheugencapaciteit van de sensor kan binnen een oppervlak van 40.000 vierkante meter worden gewerkt.
In de systeemarchitectuur die Accerion, samen met partner Nobleo, voor zijn sensorsysteem heeft gedefinieerd, is al rekening gehouden met de volgende stappen. Zoals koppeling aan de cloud, het combineren van de informatie die robots in een warehouse genereren, of kunstmatige intelligentie toevoegen om veranderingen in de ondergrond zoals slijtage of vervuiling op te merken, zodat niet weer complete kaarten hoeven te worden ingeleerd.
De start-up focust zich voor nu op de industrie en de logistiek. De volgende stap is de professionele serviceomgeving. Zoals winkels of ziekenhuizen, intern transport of beveiliging.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (2)