Laatste nieuws:

, 27 oktober 2017 08:43

Nieuwe RoboBee vliegt, duikt en springt uit het water (video)

In 2013 werd de RoboBee voor het eerst geïntroduceerd door onderzoekers aan Harvard. Het kon vliegen, aan de muren blijven plakken en in het water duiken. Inmiddels is de RoboBee verder ontwikkeld. Het robotinsect kan vliegen, zwemmen, duiken en weer zelf uit het water komen.

'
1/1

Klinkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar voor een minirobot van twee centimeter is het een hele prestatie om te kunnen zwemmen en vervolgens weer zelf uit het water te komen. Water heeft een dichtheid die 1000 keer groter is dan die van lucht. De RoboBee moet zijn vleugels in water met een andere snelheid kunnen bewegen dan in de lucht. Gaat het te snel dan breken de vleugels af in het water, gaat het te langzaam dan kan de RoboBee niet vliegen.

Complexe omgevingen

Om uit het water te kunnen komen, is de enorme oppervlaktespanning van het water een uitdaging. Om toch uit het water te kunnen komen, wordt water dat door de RoboBee wordt verzameld tijdens het duiken omgezet in oxyhydrogen. Dit gas zorgt ervoor dat de minirobot de boost krijgt om uit het water te springen.“Dit is de eerste microrobot die in staat is om zich herhaaldelijk in en door complexe omgevingen te begeven,” vertelt onderzoeker Yufeng Chen. In zekere zin kan deze minirobot nog meer dan de insecten waarop het geïnspireerd is. “Nieuwe mechanismen stellen de robot in staat om direct vanuit het water de lucht in te springen.”

Multifunctioneel

De onderzoekers hopen dat de resultaten als inspiratie gebruikt kunnen worden voor toekomstige multifunctionele microrobots die een hele range aan taken kunnen uitvoeren. In de nabije toekomst zullen microrobots zoals deze ingezet kunnen worden bij reddingsmissies om slachtoffers op te sporen. Daarnaast kan de robot gebruikt worden om milieu-inspecties uit te voeren.

 

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden