KARLSRUHE, 14 juli 2017 10:21
Sinds 1 juli onderzoekt een team van het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan het Karlsruher Institut für Technologie aan een systeem waarmee robots in het heelal zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Met 'IntelliRISK' moeten robots het vermogen krijgen om op planetaire verkenningsmissies autonoom en flexibel te handelen.
Doel van het project is robots zo te trainen, dat ze zelfstandig risico's kunnen inschatten, in staat zijn situaties bewust af te wegen en beslissingen te nehmen. Bij het project wordt gebruik gemaakt van Lauron, een aan het FZI ontwikkelde looprobot die zich zelf op ongelijke bodems veilig voort te bewegen.
Lauron zal fungeren als test- en evaluatiesysteem voor ontwikkelingen en moet in de loop van het project worden uitgebreid voor verkenningsmissies op planeten.
Tot nu toe beslissen vluchtleidingsteams bij verkenninngstochten op planeten over de handelingen van de gebruikte robots. Als basis voor hun beslissingen gebruiken de teams data die pas met grote vertraging of in gereduceerde omvang beschikbaar komen.
Bij de huidige werkmethode wordt niet alle data waarover de robot beschikt overgebracht naar het vluchtleidingsteam en kunnen dus niet in het beslissingsproces worden meegenomen. Het project 'IntelliRISK' moet in de toekomst aan deze omissie een einde maken. Het systeem kan risico's inschatten n op basis van de verkregen kennis zelfstandig situaties beïnvloeden.
Vooral in gevallen waarbij het succes van de missie belangrijkers is dan de potentiële schade aan de hardware is de intelligentie van het systeem beslissend. 'IntelliRISK' stelt de robot in staat in zulke situaties risico's te herkennen, in te schatten en bewust te lopen, bijvoorbeeld wanneer hij zich ziet geconfronteerd met een steile helling of een diepe greppel.
Daarbij kan de robot bij het begin van de missie nog voorzichtig en terughoudend handelen, maar later, tegen het einde van zijn levensduur, moediger beslissingen nemen.
Met het project leveren de onderzoekers een belangrijke bijdrage aan een grotere autonomie op het gebied van robotica. Behalve in de ruimtevaart kan het systeem ook op andere terreinen worden toegepast.
Het risicobewustzijn kan in de toekomst ook in het kader van Industrie 4.0 toepassingen worden gebruikt, om veiliger met mensen samen te werken en ongelukken te kunnen vermijden. Maar ook in de beveiliging tegen rampen en bergingswerkzaamheden zou de robot het welzijn van mensen boven dat van zichzelf kunnen stellen om ook in moeilijke omstandigheden redding mogelijk te maken
Onderstaande video geeft een indruk van de mogelijkheden die Lauron al bood tijdens de voorbereidingen voor de SpaceBot Camp 2015 van het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR).
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)