Laatste nieuws:

DEVENTER, 21 april 2017 20:25

In tien stappen voldoen aan de Machinerichtlijn

Voor veel fabrikanten leidt alleen al het woord 'Machinerichtlijn' tot een verhoogde bloeddruk. De Richtlijn maakt deel uit van de wet, de wet staat vol verplichtingen en is ook nog eens lastig te lezen. Je bent als fabrikant bijna verplicht om een expert in te huren, dus je zit vast aan hoge kosten. Zeker als die beslist dat je machine in gebreke blijft. Maar zijn die zorgen terecht?

Sommige stappen om aan de van toepassingen zijnde Richtlijnen te voldoen, kunnen machinebouwers zelf nemen. Voor andere stappen is ondersteuning door een expert gewenst of zelfs noodzakelijk.'
Sommige stappen om aan de van toepassingen zijnde Richtlijnen te voldoen, kunnen machinebouwers zelf nemen. Voor andere stappen is ondersteuning door een expert gewenst of zelfs noodzakelijk.
1/1

De richtlijn is juist bedoeld om fabrikanten te helpen. Het gaat hier namelijk om Europese wetgeving, onder meer gericht op het stimuleren van vrije handel. Iedere Europese fabrikant moet zijn product weg kunnen zetten in ieder willekeurig land binnen de Europees Economische ruimte, zonder te worden gehinderd door verschillende nationale regels van elk land.

Richtlijnen, wetten en normen

Een machine mag binnen die Europese ruimte pas worden verkocht als hij ook veilig is. Daarvoor moet de fabrikant voldoen aan een flink aantal eisen, niet alleen die in de Machinerichtlijn (2006/42/EG) maar ook in bijvoorbeeld de Richtlijn Laagspanning en de Richtlijn Elektromagnetische compatibiliteit (EMC).

De fabrikant kan die markering in de meeste gevallen zelf aanbrengen. Als er dan toch een ongeluk mee gebeurt, moet de fabrikant aantonen dat hij aan alle van toepassing zijnde Richtlijnen heeft voldaan.

De Machinerichtlijn is namelijk vrij algemeen. Normen werken bepaalde situaties concreter uit. NEN-, ISO en IEC-normen zijn dus hulpmiddelen voor de fabrikant. Een norm is geen wetgeving, maar het volgen van een norm toont aan dat de fabrikant er alles aan heeft gedaan om in overeenstemming met de Machinerichtlijn te komen.

Tien stappen

Is de Machinerichtlijn inderdaad ingewikkeld? Ja en nee. Wie aan de richtlijn wilt voldoen, neemt verschillende stappen en sommige zijn ingewikkelder dan andere. Sommige kan hij zelf uitvoeren, zonder hulp van experts. Andere zijn nog niet buitengewoon ingewikkeld, maar ondersteuning van een expert kan geen kwaad. En sommige kunt u alleen maar uitvoeren als u zelf een expert ben. Zo niet, dan scheelt het inschakelen van een expert veel tijd.

Pilz hanteert bij het adviseren van zijn klanten een tienstappenplan waarmee fabrikanten er voor kunnen zorgen dat hun machines voldoen aan de Machinerichtlijn, Laagspanningsrichtlijn, EMCrichtlijn of andere van toepassing zijnde richtlijnen.

Wilt u er meer over weten, kom dan naar het Safety Event dat op 9 mei wordt gehouden in het Evoluon in Eindhoven. Martijn Drost van Pilz zal hier een presentatie geven over Industrie 4.0 en de gevolgen voor machineveiligheid.

bron: MybusinessMedia

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden