Laatste nieuws:

DEN HAAG, 6 april 2014 17:06

64 miljoen voor samenwerking bedrijven en kennisinstellingen

Met de bijdrage van 64 miljoen euro komt het kabinet tegemoet aan een oproep van het bedrijfsleven om de succesfactoren van de Technologische Top Instituten voort te zetten. De sterktes van deze instituten worden nu structureel ondergebracht in het topsectorenbeleid. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken vrijdag 4 april 2014 namens het kabinet aan de Tweede Kamer.

Henk Kamp: 'Grotere rol spelen''
Henk Kamp: 'Grotere rol spelen'
1/1
Kamp: "Innovatieprocessen gaan sneller dan ooit. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen beschikken over de kennis en expertise die nationaal en internationaal kan bijdragen aan het oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken, zoals grondstoffenschaarste, klimaatverandering en vergrijzing. Door krachten te bundelen in een structurele samenwerking kan Nederland een nog grotere rol van betekenis spelen."

Economische Zaken investeert eenmalig 45 miljoen euro om de nieuwe samenwerking met kennisinstellingen en binnen de Topconsortia voor Kennis en Innovatie te realiseren. De ministeries van VWS en IenM zetten de komende jaren respectievelijk 9 en 10 miljoen in voor de topsector Logistiek en Europese netwerkvorming voor de topsector Life Sciences & Health. De topsectoren krijgen drie tot vier jaar de tijd om de verstevigde samenwerking vorm te geven.

Toonaangevend blijven

Topsectoren konden de afgelopen tijd plannen indienen om de versterkte samenwerking met de kennisinstellingen goed vorm te geven. Uit die plannen blijkt dat bedrijven en kennisinstellingen nieuwe kansen zien om samen te werken aan oplossingen voor economische en maatschappelijke vraagstukken.

Emmo Meijer, CTO van FrieslandCampina en voorzitter van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Agri&Food: "'Als Topsector Agri&Food hebben we de handschoen opgepakt en gaan we vergaand samenwerken tussen de twee belangrijke kennisinstellingen op het gebied van Agri&Food, TNO en DLO. Gebundeld met de ervaring en programma´s van het voormalige topinstituut TIFN en een nieuwe samenwerking met NWO kunnen we internationaal toonaangevend blijven als dé partner voor het innovatieve internationale Agri&Food bedrijfsleven."

Bundelen

Bert-Jan Lommerts, CEO van het MKB-bedrijf Latexfalt en vertegenwoordiger van het MKB in de topsector Chemie: "'Vroeger werkten we in aparte instituten elk aan een eigen specialiteit. De noodzaak om plannen te maken voor structurele samenwerking heeft ons ervan bewust gemaakt dat we de grote uitdagingen van de toekomst veel beter kunnen oppakken door verschillende disciplines te bundelen. De chemiesector heeft bijvoorbeeld kennis die van groot belang is voor de gezondheidszorg. Dat gaan we nu samen oppakken in ons programma ‘Chemistry of Life'. Daarin gaan we bijvoorbeeld werken aan nieuwe geneesmiddelen en antibiotica, synthetische vaccins, biologisch afbreekbare implantaten en hoogwaardige supplementen voor gezonde voeding."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden