Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, MASSACHUSETTS (VS), 31 maart 2014 12:22

Opblaasbare windturbine zweeft 300 meter boven de grond (video)

Altearos Energies, een Amerikaanse startup, heeft een opblaasbare windturbine ontwikkeld. Het systeem genereert stroom op grote hoogte (300 meter boven de grond) en is hiermee goedkoper, flexibeler en efficiënter dan bestaande windturbines.

De BAT-windturbine. (Foto: Altaeros Energies)'
De BAT-windturbine. (Foto: Altaeros Energies)
1/1

Conventionele windturbines staan op hoge masten en zijn tegenwoordig gemiddeld 100 meter hoog. Het probleem is dat de windsnelheid zo dicht bij de grond heel erg fluctueert. Dit resulteert in een minder consistente opwekking van elektriciteit.

Grote-hoogte-windturbines

Altearos heeft nu een ‘High Altitude Wind Turbine’ (HAWT) ontwikkeld. Een windturbine op grote hoogte dus. De nieuwste versie hiervan heet de ‘Buoyant Airborne Turbine’ (BAT) en is een volledig zwevende turbine.

De buitenkant van de turbine is opblaasbaar en gevuld met helium. Hierdoor kan de turbine op grote hoogte blijven zweven, waar de wind veel regelmatiger blaast en ook veel krachtiger. De BAT levert zo twee keer zoveel energie op en kost slechts de helft van een conventionele windturbine.

Toepassingsgebieden zwevende windturbine

“Altaeros heeft de BAT ontworpen om consistente goedkope energie op te wekken voor buitengebieden en microgrids, waaronder afgelegen samenlevingen en eilandbewoners, olie en gasindustrie, mijnbouw, landbouw, telecombedrijven, ramphulpverlening en militaire basissen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. De BAT wordt op zijn plek gehouden door sterke kabels, die ook de opgewekte stroom naar de grond transporteren.

Hoogste windturbine

De BAT zal na een 18-maanden-durende demonstratie worden ingezet op een terrein ten zuiden van Fairbanks in Alaska. Vanaf dat moment breekt het apparaat waarschijnlijk het wereldrecord voor de hoogste windturbine. Dit record staat nu nog op naam van een Vestas V164-8.0-MW turbine (222 meter hoog) bij het Deense testcentrum voor grote windturbines in Østerild.

 

bron: TreeHugger

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden