Laatste nieuws:

DEVENTER, 8 april 2013 08:17

Fileerrobot moet Noorse visverwerkende industrie redden (video)

Met de ontwikkeling van een zesassige fileerrobot wil het Noorse onderzoeksinstituut Sintef de visverwerking in Noorwegen redden. Het is de volgende stap richting geautomatiseerde visverwerking - de vis laten leegbloeden en filets trimmen is al geautomatiseerd mogelijk.

Marit Aursand (rechts) en Ekrem Misimi van SINTEF bij hun zesassige fileerrobot (foto: Thor Nielsen)'
Marit Aursand (rechts) en Ekrem Misimi van SINTEF bij hun zesassige fileerrobot (foto: Thor Nielsen)
1/1
De wereldbevolking verorbert dagelijks 32 miljoen maaltijden, gemaakt van het Noorse zeebanket. Maar fileren en verpakken heeft plaats in lagelonenlanden als China en in Oost-Europa. In de laatste 40 jaar is het aantal fabrieken dat witvis verwerkt in Noorwegen teruggelopen van 100 naar 10. De onderzoekers van de afdeling Visserij en Aquacultuur van Sintef willen die trend keren door de arbeidsintensieve visverwerking verregaand te automatiseren. Doel is de visverwerking in Noorwegen net zo rendabel te maken als in China.

Leidende rol

"Maar 10 tot 25% van de Noorse export bestaat uit bewerkte producten, afhankelijk van het feit of je kijkt naar witvis of kweekvis", zegt onderzoeksleider Marit Aursand. "Veel van onze belangrijkste producten als zalm, haring en kabelljauw, ondergaan maar minmale bewerkingen voor ze naar het buitenland gaan. Met andere woorden - Noorwegen heeft grote kansen om de visverwerkingscapaciteit op te voeren." Volgens Aursand is dat goed voor de lokale kustgemeenschappen en helemaal in lijn met de Noorse ambitie een leidende rol in de wereld van het zeebanket te spelen.

Vision

Toekomstmuziek is het in elk geval deels al niet meer. Bij Sintef staat al een robot die zowel het leegbloeden van kweekvis als het trimmen van de filets kan uitvoeren. De technologie achter het leegbloeden wordt al in de praktijk gebruikt. Vision-technologie wordt toegepast om de vissoort te herkennen, de oriëntatie te bepalen en te kijken of vis beschadigt. Het is zelfs mogelijk aan de hand van het beeld het gewicht van de vis te bepalen en op basis hiervan vis naar gewichtsklasse te sorteren. Verschillende projecten om al aan boord de ‘handling' te automatiseren lopen al.

Nieuwe competenties

Een hogere automatiseringsgraad betekent uiteraard wel dat personeel nieuwe compententies moet ontwikkelen om in de visverwerkende industrie aan de slag te kunnen. Meer functies voor engineers en IT-personeel en meer banen bij machinebouwers en bij servicebedrijven dan bij de visverwerkers zelf. Maar de bijdrage aan de welvaart van de Noorse maritieme voedselververwerkende sector kan dan in elk geval wel toenemen, volgens Aursand. Ze vreest dat anders de gehele visverwerkende industrie zal verdwijnen  uit Noorwegen. Maar de politiek moet volgens haar wel bereid zijn onderzoek naar de oplossing te mede te financieren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden