Laatste nieuws:

, 18 september 2012 11:56

Industriële automatisering van alle kanten belicht

Ga je één, twee, drie of vier dagen naar Het Instrument? Er zal moeten worden gekozen van 25 tot en met 28 september, want als je alleen al de industriële automatisering in de volle breedte wilt coveren, heb je zelfs aan die vier dagen niet voldoende

 '
1/1
Ook dit jaar is er op Het Instrument weer een groot paviljoen met leveranciers van industriële instrumentatie. Het meten en regelen van industriële processen is en blijft een zaak van adequate instrumentatie. De technologie schrijdt snel voort, maar de systeemprincipes blijven voor een belangrijk deel hetzelfde. In het paviljoen laten acht bedrijven zien wat op dit moment ‘state-of-the-art' is op het gebied van onder andere temperatuur-, flow- en drukmeting, analytische apparatuur, datarecorders en regelkleppen. Dat zijn Bionics Instrument, Flexim Instruments, Hitma Instrumentatie, ITU, Multi Instruments, Nivotherm, Sick en Tokyo Keiso Europe.

Intelligentie en communicatie 

Verschillen met voorheen zijn er natuurlijk wel. De instrumenten die nu beschikbaar zijn, hebben intelligentie en communicatie aan boord, meten en regelen vaak verschillende grootheden tegelijk, doen aan zelfkalibratie en signaleren ook zelf of ze al dan niet aan onderhoud of vervanging toe zijn. Toegenomen nauwkeurigheid en mogelijkheden tot ‘predictive control': het zorgt met elkaar voor optimalisatie van bestaande processen en maakt tegelijk mogelijk processen te regelen en producten voort te brengen waarvan we eerder niet konden dromen.

Belangrijk aspect bij de instrumentatieleveranciers op Het Instrument is ook de veranderende rol van de leverancier. Naarmate de kennis van instrumentatie industriële bedrijven schaarser wordt, verwacht de eindgebruiker meer van de leverancier. De exposanten die op Het Instrument staan, profileren nadrukkelijk de service die zij in dit opzicht hebben ontwikkeld en aanbieden.

Testtechnologie

Nog meer meten is te ervaren op het Testtechnologie Paviljoen, waar een brede diversiteit van test- en meetapparatuur aanwezig is. Met de beschikbare kennis, service en toepassingsdeskundigheid kunnen de exposanten meetoplossingen aandragen. Basisprincipes voor testen en meten gaan op het paviljoen samen met actuele uitdagingen. De interactieve voorbeelden inspireren om je eigen test- en meet vragen voor te leggen aan de leveranciers. Dat zijn Daqpoint, Agilent Technologies, Dewetron, Hartech meet- en testapparatuur, HPR Techniek, T&M Systems, Tradinco Instruments en Rohde & Schwarz.

Industrial Safety

Een ander zwaartepunt op de beurs is Industrial Safety. In het seminarprogramma van woensdagochtend 26 september zijn acht topsprekers samengebracht; mannen van BASF, Shell Pernis, Gasunie, DSM/WIB, Honeywell en safety-goeroe professor Hans Pasman. Op alle dagen van de beurs kunnen bezoekers deelnemen aan de Industrial Safety Tour. Op de stands van Dräger, Denios, Hima, Honeywell en Jumo kunnen zij niet alleen hun kennis en safety-awareness testen, maar ook daadwerkelijk leren hoe je risico's nog verder kunt inperken, naar hogere veiligheidsniveaus kunt migreren en faalkosten kunt minimaliseren. Veiligheidsaspecten die tijdens deze tour langskomen zijn explosieveiligheid, functional safety/procesveiligheid, machineveiligheid, persoonlijke veiligheid, elektrische/elektromagnetische veiligheid, milieuveiligheid en cyber security. De deelnemers die de tour succesvol volbrengen krijgen een toepasselijke, bruikbare gadget. De aanmeldingen worden getoetst of zij professioneel iets te maken hebben met Industrial Safety.

Industrial Service

Een minstens zo prikkelende combinatie tussen tour en seminar is gemaakt onder de noemer Industrial Service. In het kader van de Industrial Service Tour kan je demo's bekijken, testjes uitvoeren en vragen beantwoorden bij zes exposanten: Flexim Instruments, GE Measurement & Control, Honeywell, Krohne, Pedak Meettechniek en Samson Regeltechniek. Opdrachten variëren van het opzetten van een draagbare clamp-on ultrasone flowmeter binnen 2 minuten tot het diagnosticeren en oplosssen van storingen bij transmitters en flowmeters.

Bij het congres over industrial service staat onder de noemer ‘Keep on running - down time reductie' het reduceren en voorkomen van storingen centraal. Kalibratie van besturings- en veiligheidssensoren, innovatie op het gebied van meetapparatuur en software, preventief onderhoud in de praktijk en doorvoering van uniforme werkprocessen in de procesinstrumentatie zijn enkele van de onderwerpen die op woensdagmiddag 26 september de revue passeren.

High Tech Equipment

Tijdens het seminar ‘High Tech Equipment Engineering' komen allerlei aspecten aan de orde in het ontwikkel- en realisatietraject van complexe producten en systemen. Het seminar geeft inzicht in hoe de vertaalslag wordt gemaakt van functionele marktvraag naar een goed werkend apparaat of systeem. Voorbeelden uit verschillende applicatiegebieden, visies en ervaringen vanaf verschillende posities in de waardeketen van design, engineering, tooling en componentenkeuze, het maakt inzichtelijk hoe alles samenhangt, welke specialismen nodig zijn en hoe de processen van idee naar (serie)productie geoptimaliseerd kunnen worden.

Er zijn presentaties van Max Designers, industrieel ontwerpers; Comsol, leveranciers van design & engineering software; Cordis Automation, over besturingsplatforms in high tech equipment; Tegema, over productieprocesinnovatie. Twee specifiek op design & engineering van laboratorium-equipment gerichte presentaties komen van Delmic en Phenom-World.

En nog veel meer

Niet genoemd, zeker de moeite waard: het MicroNanopaviljoen voor microsysteem- en nanotechnologie, een seminar over procesintensificatie, flow chemistry, microfluidica en microreactortechnologie,  twee gasseminars, de één gericht op productie, kwaliteit en comptabel meten en een tweede over emissie, afvang en meet & regeltechniek bij opslag en transport.

En vergeet tussen al dat tour- en congresgeweld ook niet tijd uit te trekken om zelf over de beursvloer te struinen.

 

Gratis inschrijven op www.hetinstrument.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden