Laatste nieuws:

LEUSDEN, 7 september 2010 15:16

Tien procent meer orderintake in technologiebranches

Nederlandse bedrijven in de technologiebranches hebben hun business in de eerste helft van 2010 enigszins zien herstellen van de klap in 2009. De toename van de orderintake met 10,5 procent ten opzichte van de eerste zes maanden in 2009 ziet er fraai uit, maar betekent nog niet dat de teruggang van 12,7 procent van vorig jaar volledig is goedgemaakt. Vooral ook omdat de gefactureerde omzet in de eerste helft van 2010 met niet meer dan 2,9 procent herstelde, blijven de technologiebedrijven zelf nog voorzichtig in hun eigen bestedingen.

 '
1/1

FHI, federatie van technologiebranches maakte de cijfers bekend, zoals die voortkomen uit haar halfjaarlijks trendonderzoek onder achthonderd bij deze organisatie aangesloten technologiebedrijven. De drie FHI-branches verschillen niet in de richting waarin omzet en orderontvangst zich bewegen. De heftigheid waarmee de cijfers op en neer gaan is wel in elke branche anders. De branche Industriële Elektronica kent al decennialang de grootste fluctuaties. De 15,6 procent ordergroei en 2,8 procent omzettoename in de eerste helft van 2010 steken nog mager af tegen de teruggang van respectievelijk 30 en 27 procent in dezelfde periode van 2009.

Minder heftig 

De fluctuaties in de Industriële Automatisering waren iets minder heftig. De ordergroei in de eerste zes maanden van 2010 bedroeg 10,1 procent tegenover een daling van 16,2 procent een jaar eerder. De omzet herstelde zich bijna volledig van de terugval in 2009. De toename van 9 procent dit jaar compenseert de daling van 10,2 procent vorig jaar bijna geheel.
De branche Laboratorium Technologie is het meest stabiel en groeit zelfs ten opzichte van 2008. Met een ordergroei van 7,9 procent tegenover minder dan één procent daling in 2009 en 5,2 procent meer omzet in de eerste helft van 2010 waar een jaar eerder min 0,7 procent werd genoteerd, is deze branche zowel absoluut als relatief in opkomst. Op de beurs HET Instrument is dat merkbaar en zichtbaar. De laboratoriumbedrijven kunnen op dit moment meer investeren in marketing dan beide andere branches.

Anticyclisch

De vierde FHI-branche is Medische Technologie. De stevige groei die deze branche heel anticyclisch kende in de eerste helft 2009, zwakte qua orderintake af in de tweede helft van vorig jaar. Dat vertaalt zich in 5,5 procent minder omzet in de eerste zes maanden van 2010, tegenover een groei van de omzet van 13,7 procent een jaar eerder. Inmiddels is de orderintake wel weer op een ‘normaal' groeiniveau in deze branche, 9,4 procent in de eerste helft van 2010, vrijwel gelijk aan de 9,7 procent in 2009.

Herstel vasthouden

De verwachtingen voor de tweede helft van 2010 liggen volgens FHI in lijn met de cijfers uit de orderintake. De technologiebranches als totaal verwachten het herstel te kunnen vasthouden en de branches Laboratorium Technologie en Medische Technologie wat sterker dan de industriële technologiebranches voor elektronica en automatisering. 

bron: FHI

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (3)...

Rollon Lineairtechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2019 - Ede-Veenendaal
Demoweek
26 maart 2019 - De Biasiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet
1 april 2019 - Hannover
Hannover Messe
14 mei 2019 - Dalfsen
Procesoptimalisatie in de F&B industrie
21 mei 2019 - Ulvenhout
Procesoptimalisatie in de F&B industrie

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden