Laatste nieuws:

, 2 oktober 2009 08:59

ING: Beter perspectief voor industrie

Met het toenemende aantal economische lichtpuntjes is het perspectief voor de industrie duidelijk verbeterd. Producenten hebben de bodem van het diepste naoorlogse dal achter zich gelaten. Voorraden worden weer op peil gebracht en de wereldhandel trekt aan. Dit zorgt voor hernieuwde groei van de industriële productie in 2010. Dat stelt ING Economisch Bureau in haar vandaag verschenen publicatie ‘My Industry outlook 2010'.

'
1/1

De groei zal nog wel geruime tijd gedrukt worden door afwachtende consumenten en bedrijven. Dit betekent ook dat het nog geruime tijd zal duren voordat de productieniveaus van 2007/2008 weer worden bereikt.

Omslag industriële productie: van -10% in 2009 naar +1,5% in 2010

Een hernieuwde voorraadopbouw zal dit najaar voor een lichte opleving van de industriële productie zorgen. In 2010 zal de sterk internationaal georiënteerde industrie vooral van de groeiende vraag vanuit het buitenland profiteren. Internationaal herstelt het vertrouwen, waardoor de Nederlandse export uit het dal kruipt. Consumenten zullen uiteindelijk aan de voorraadvorming en exportopleving een vervolg moeten geven om de industriële vooruitzichten structureel te verbeteren.

2010 brengt verbetering voor alle deelbranches

Hoewel de verschillende industriebranches in 2010 een afwisseling van groei en krimp zullen laten zien, pakt het industriebeeld over de gehele linie gunstiger uit dan in 2009. Vroegcyclische en exportgerichte branches zullen het best presteren. Branches die basisproducten en halffabrikaten produceren, zien dit jaar al enig productieherstel. De aanhoudende terugval van bedrijfsinvesteringen zorgt ervoor dat fabrikanten van investeringsgoederen langer op herstel moeten wachten. Verder ondervinden producenten van niet-duurzame consumentenproducten veel beperktere gevolgen van de economische teruggang dan producenten van duurzame consumentenproducten.

Productieniveau voorlopig ver verwijderd van hoogste punt

Door de ontstane overcapaciteit zetten producenten alles op alles om de kostenbasis te verkleinen. Ook in 2010 zal het overgrote deel de aanwezige productiecapaciteit eerder inperken dan uitbreiden. De industriële investeringen blijven in 2010 dan ook afnemen. Ook personeelsreducties blijven aan de orde van de dag. Gezien de onevenwichtige economische situatie is het zeer aannemelijk dat de nasleep van de crisis de productiegroei lang onderdrukt. Het opbouwen van vermogen en terugbrengen van schuldposities zal de komende jaren ten koste gaan van consumptie en investeringen.

Lees hier de publicatie My Industry Outlook 2010. Hierin staan ook hoofdstukken, die specifiek inzoomen op de branches metaalproductenindustrie en machine-industrie.

bron: Metaalnieuws

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden