Laatste nieuws:

, 21 september 2009 17:20

IMEC presenteert grote zonnecellen met 18,4% omzettingsrendement

Op de Europese Photovoltaic Solar Energie conferentie heeft IMEC een verkoperd grote zonnecel gepresenteerd, met een omzettingsrendement van 18,4 procent. Vergeleken met het standaard i-perc cel proces heeft de zonnecel van IMEC een ondiepe emitter en een geavanceerde metale voorkant, gebruikgemaakt van koper plaatwerk. De resultaten zijn behaald op een grote cel van 125 vierkante centimeter; hieruit blijkt de haalbaarheid van de industriëlentoepassing.

'
1/1
 De ondiepe emitter resulteert in een verbeterde blauwe respons en heeft dus een hoger omzettingsefficiëntie dan met een standaard emitter. Voor de aansluitingen is een innovatieve metaallaag toegevoegd, die wordt toegepast op de lokale openingen in de anti-reflectie coating.

Dr. Joachim John, team manager van IMEC vertelt: "Het gebruik van koper, in plaats van zilver, draagt bij aan de duurzaamheid van de zonnecelproductie. IMEC kon dit doen omdat we uitgebreide ervaring hebben met koperen bekleding op silicium."

"Een soortgelijk efficiënt resultaat werd verkregen met de gezeefdrukte contacten." gaat Dr. John verder, "maar de duurzaamheid op lange termijn, de potentiële lage kosten van de CU- gebaseerde contactoplossingen en het feit dat dit het eerste resultaat bevatte zonder fijnregelen, maken dit resultaat zeer bemoedigend."

Dr. Jef Poortmans, photovoltaic programma directeur, verklaart: "Deze cellen en de nieuwe metaallaag zijn een opnieuw succesvolle stap in de toekomst om IMEC's doel te bereiken; het ontwikkelen van goedkopere, efficiënte kristallijne si solar cellen. Deze cellen zullen  uiteindelijk slechts 40 μm dik zijn met  een rendement boven de 20%."

bron: IMEC

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden