Laatste nieuws:

DELFT, 7 juni 2009 15:47

Fietsend computeren; dé kans om gezond én productief te werken

Door fietsend te computeren kan een werknemer aan zijn gezondheid werken, zonder dat de werkprestatie eronder lijdt. Sterker nog: lezen gaat zelfs ruim 30% sneller dan als men stil zit.

'
1/1

TNO onderzocht of, en hoe, de computerprestatie beïnvloed wordt, wanneer deze taak gecombineerd wordt met een gezonde portie lichaamsbeweging. Voor de ruim 5 miljoen Nederlanders die hun werk louter zittend of staand uitvoeren, zou lichaamsbeweging tijdens het werk kunnen helpen om overgewicht te bestrijden en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te verkleinen.

Onderzoek

Tien proefpersonen voerden lees-, muis-, en typetaken uit, terwijl ze stepten (op 15% van hun maximum), of matig-intensief (op 30%) of intensief fietsten (op 50%) op een fietsergometer die aan een verhoogde werktafel stond. De fietscondities voldeden qua intensiteit aan respectievelijk de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de Fitnorm. Het steppen was niet intensief genoeg om aan die normen te voldoen, maar gaf wel een verdubbeling van het energieverbruik in rust. Ter controle voerden ze dezelfde taken ook uit terwijl ze stilzaten op de fiets. Het onderzoek vond plaats in een laboratorium, met studenten als proefpersonen.

Niet elke vorm van lichaamsbeweging is te combineren met elke computertaak
Fietsen met matige belasting blijkt een geschiktere vorm van bewegen dan steppen en fietsen met zware belasting. Proefpersonen typten gemiddeld 10% langzamer tijdens steppen en zwaar fietsen dan in de controleconditie, terwijl de typesnelheid tijdens matig-intensief fietsen niet minder was. Het lezen van tekst ging zelfs beduidend sneller tijdens fietsen dan in de controlesituatie: +32% tijdens matig-intensief fietsen en +23% tijdens zwaar fietsen. Tussen steppen en de controleconditie was er geen verschil in leessnelheid. Verder lijkt de spierspanning in een belangrijke nek-schouderspier ongunstiger tijdens steppen dan tijdens fietsen en in de controlesituatie.

 

Plannen voor nader onderzoek

Ten opzichte van die situatie, rapporteerden de proefpersonen meer lichamelijk ongemak tijdens steppen en fietsen met zware belasting, maar niet tijdens fietsen met matige belasting. Bij nauwkeurig werken met een muis was men in alle beweeg-condities minder productief dan in de controleconditie; men had 19% meer tijd nodig tijdens matig-intensief fietsen, 25% meer tijdens zwaar fietsen en 50% meer tijdens steppen.

Het onderzoek was verkennend van aard en beperkte zich daarom tot enkele taken en vormen van beweging. Gezien de resultaten zal TNO samen met Rohde&Grahl BV en Leuwico BV (fabrikanten van kantoormeubilair), KeurCompany (onderdeel ArboNed BV) en Arbodienst Rabobank Groep het onderzoek uitbreiden naar andere kantoortaken en andere bewegingsvormen en -intensiteiten. Naast labonderzoek zal dan ook via praktijkonderzoek worden getoetst of en onder welke condities dynamisch kantoorwerk een toekomst heeft.

bron: TNO

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden