Laatste nieuws:

, 16 april 2009 10:01

Nieuwe stek op Hannover Messe voor Nederlandse toeleveranciers

Op de Hannover Messe zijn traditiegetrouw een aantal Nederlandse toeleveranciers van de partij onder de vlag van NEVAT. Het Hollandse collectief is dit jaar echter niet alleen te vinden op de vertrouwde stek in hal 3 van het beurscomplex. De NEVAT-exposanten splitsen zich op: de componentenleveranciers blijven in hal 3 en de systeemleveranciers verhuizen naar hal 4

'
1/1
 

In de topjaren telde het NEVAT-collectief wel zo'n dertig exposanten. Maar dat aantal is al jaren beduidend minder. Dit keer zijn er twaalf deelnemers die samen toch nog altijd goed zijn voor 500 vierkante meter vloeroppervlak. "Onze leden kiezen tegenwoordig vaak voor meer specialistische technische vakbeurzen in Duitsland" zegt Leendert Remmelink van NEVAT die de deelname aan de Hannover Messe coördineert. "Ze hebben zich georiënteerd op de Duitse markt daar hun klanten gekregen en ze presenteren zich nu op andere manieren dan via de Hannover Messe."

Grootste klanten
Toch blijft een groep NEVAT-leden heel bewust kiezen voor deelname aan de algemene industriebeurs in Hannover waar industriële inkopers uit het hele Duitstalige gebied (dus ook uit Oostenrijk en Zwitserland) op afkomen. "Ze hebben hun grootste klanten vaak te danken aan de Hannover Messe" aldus Remmelink. "Deze beurs is en blijft een belangrijke ontmoetingsplek voor bestaande en potentiële klanten. Voor onze exposanten is de Hannover Messe dan ook een vaste beurs waar ze hun gezicht willen laten zien. Ook al omdat Duitsers houden van regelmaat en herkenning."
Herkenbaar zijn de NEVAT-leden zeker. Telkens presenteert het collectief zich onder een overkoepelend thema dat op de beursvloer duidelijk wordt uitgedragen. Ooit was dat Rembrandt (vakmanschap) nu is dat al weer voor de vijfde en tevens laatste keer het thema sport (‘Connecting Winners'). Volgend jaar mag de standbouwer zich uitleven op een nieuw thema. "Je moet telkens iets nieuws verzinnen" weet Remmelink.

 

Verhuizing


In die vernieuwingsdrang past ook de verhuizing van hal 3 naar hal 4. Hal 3 heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de componentenhal met een zwaar accent op gietstukken. De Duitse koepel van gieterijen staat hier bijvoorbeeld. De Nederlandse toeleveranciers presenteren zich echter met name als systeemleveranciers en ze voelden zich daarom niet meer thuis tussen de componentenleveranciers. Dus is het collectief nu in tweeën geknipt. Een deel blijft achter in hal 3 de anderen gaan naar hal 4.
Hier denken zij zich beter te kunnen profileren als systeemleveranciers een aspect waarmee ze zich al een aantal jaren proberen te onderscheiden. Remmelink: "Zo'n zeven jaar geleden hebben we daar tijdens de beurs al eens een congres over georganiseerd. De belangstelling daarvoor viel toen nog tegen maar dat kwam ook omdat de Duitse uitbesteders de ‘System lieferant' nog niet direct in de toelevering hightech machinebouw verwachtten. Inmiddels beginnen de Systemlieferanten ook in de machinebouw een begrip te worden."
Nederland trekt daarmee de aandacht. Opnieuw Remmelink: "Duitsland kent ook wel systeemleveranciers maar de Nederlandse invulling is toch anders. De Duitse machinebouw die nog steeds heel veel zelf doet besteedt bijvoorbeeld wel uit maar niet op het niveau zoals in Nederland. Bij ons voeren de toeleveranciers veel meer zelf de regie."

 

Machine

En dat zal op de Hannover Messe ook zichtbaar worden gemaakt. In het collectief is een centrale plek ingeruimd voor een hoogwaardige machine voor de chipindustrie waarmee wafers door middel van lasertechnologie worden gezaagd. Deze machine is door exposant VDL-ETG ontwikkeld en geproduceerd onder eigen regie in opdracht van een klant. Diverse andere toeleveranciers waren hierbij eveneens betrokken waaronder mede-exposant Cortexon die de behuizing produceert. Op de beurs zal specifiek worden aangeven wie voor welk onderdeel van de machine verantwoordelijk is.

Remmelink verwacht dat de verhuizing goed zal uitpakken. De Duitse inkopers zijn er in ieder geval al van op de hoogte gebracht. Er is een brief uitgegaan naar 1400 leidende inkopers in de automotive de medische technologie en de machinebouw. Ook hebben de Nederlandse toeleveranciers publiciteit gehad in ‘Zuliefermarkt' het belangrijkste vakblad (oplage 50.000 exemplaren) in Duitsland op het gebied van toelevering. Remmelink is hiervoor in november twee dagen op stap geweest met de hoofdredacteur van Zuliefermarkt en bezocht met hem zes NEVAT-leden. Dat resulteerde in een zeer positief artikel over de Nederlandse toeleveringsindustrie van vier pagina's onder de kop ‘Im Westen viel neues'.

 

Uitstraling

Zo is NEVAT volop actief om de deelname van alle deelnemers aan het collectief tot een succes te maken. Daarin past ook de organisatie van het dagelijkse happy hour de uitreiking van de Goldene Tulpe voor de mooiste stand en het dagelijkse interne beurskrantje met de mop van de dag de verjaardagen van de Nederlandse Hannover-gangers en de leuke orders die gescoord zijn. "Meedoen in het collectief is aantrekkelijk vanwege het gemak dat een aantal zaken centraal wordt geregeld" aldus Remmelink. "Bovendien trek je een week lang als club met elkaar op. Maar belangrijk is vooral ook dat je samen een goede uitstraling hebt waardoor je beter opvalt tussen al die duizenden exposanten. Een goede uitstraling moet je hier gewoon hebben. Als je meedoet aan de Hannover Messe moet je het goed doen. Half werk werkt niet dat is alleen maar zonde van je inspanningen."

bron: Metaalnieuws

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden