Laatste nieuws:

DELFT, 18 februari 2009 14:58

Norm gepubliceerd die corrosief zwavel in isolatie-olie aantoont

In de afgelopen jaren zijn er wereldwijd storingen in energietransformatoren gerapporteerd, veroorzaakt door de aanwezigheid van gevormd kopersulfide in de papierisolatie. Door de neerslag van kopersulfide op en in de papierisolatie neemt de kans op overslag tussen de wikkelingen toe. Een nieuwe norm met een beproevingsmethode voor de aanwezigheid van corrosief zwavel in isolatie-olie kan helpen dit te voorkomen.

'
1/1

Transformatorolie heeft in aanwezigheid van koper de neiging om kopersulfide te vormen. Het is aangetoond dat bestaande beproevingsmethoden, zoals ASTM D1275 (methode A) en DIN 51353, niet in staat zijn dit corrosief gedrag van oliën aan te tonen. Daarom heeft Technical Committee Fluids for electrotechnical applications van de International Electrotechnical Commission (IEC) de internationale norm IEC 62535 vastgesteld. Met de in deze norm opgenomen beproevingsmethode kan de aanwezigheid van mogelijk corrosief zwavel in minerale isolatie-olie worden aangetoond.

Beproevingsmethode

De nu genormaliseerde beproevingsmethode is bruikbaar voor zowel gebruikte als ongebruikte minerale oliën. De methode is gebaseerd op de uitkomsten van een studie, uitgevoerd door een Werkgroep van de Conseil International des Grands Résaux Electriques (CIGRE). De internationale norm is in Europa zonder wijzigingen door CENELEC aanvaard als Europese Norm EN 62535. Aansluitend is de norm in Nederland door het Nederlands Elektrotechnisch Comité (NEC) gepubliceerd als de Nederlandse Norm NEN-EN-IEC 62535.

Voor wie bestemd?

Deze norm is primair bestemd voor de beproevingslaboratoria. Ook is de norm van nut voor fabrikanten van energietransformatoren. Andere doelgroep zijn gebruikers die zich bewust zijn van de waarde van een goede toestandsbewaking van hun bedrijfsmiddelen en daarbij een vinger aan de pols willen houden.

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden