Laatste nieuws:

UTRECHT, 14 december 2008 16:23

Executive Dinner Industrie & Energie: discussiëren over energietoekomst van Nederland

In Kasteel Heemstede werd onlangs het eerste Executive Dinner Industrie & Energie gehouden, georganiseerd door VNU Exhibitions in samenwerking met Uneto VNI. Doel van het Dinner was om thema's te achterhalen die geschikt zouden zijn om te behandelen op het Industrie & Energie congres op 1 april.

'
1/1
Tijdens het Dinner discussieerden de 23 aanwezigen, afkomstig uit de industrie, installatiebranche, overheid en belangenverenigingen, aan de hand van actuele stellingen en vragen over de energietoekomst van Nederland. Daarbij was men het lang niet altijd met elkaar eens, waardoor er een geanimeerde sfeer ontstond.  Zo werd er gesproken over de achterstand die Nederland momenteel heeft op het gebied van CO2 reductie, wat in de toekomst, zeker als betaald moet worden voor CO2 uitstoot, negatieve gevolgen heeft voor de concurrentiepositie. Men wil dat Nederland een inhaalslag gaat maken. Als het eigenbelang gaat spelen en er een gezonde marktpositie is, komen de innovaties vanzelf. Kijk bijvoorbeeld naar de tuinbouwsector: daar is men in korte tijd van energieverslinder leverancier geworden.

Verder werd de stelling voorgelegd dat de industrie alleen dan zal investeren in energiebesparende maatregelen wanneer het op korte termijn zichtbaar rendement oplevert (Go Green - Get Rich). Daar was men het deels mee eens, al participeert bijvoorbeeld Shell ook in zonnefolie. Men ziet een rol voor de overheid, om langetermijndenken te bevorderen. Tenslotte constateerden de aanwezigen dat het probleem zo is opgelost zodra energie uit zonnecellen, warmtepompen, wko, bio- of windenergie goedkoper wordt dan fossiele brandstoffen..

Is kernenergie een deel van de oplossing? Daar was men het snel over eens: ja, je ontkomt er niet aan als transitie-energie. Maar je kunt er duurzaam mee omgaan. Zo gaf men het voorbeeld van Schiphol, dat kernenergie inkoopt via Parijs en het verschil in kostprijs in de ontwikkeling van duurzame oplossingen steekt.

Aan het eind van de avond waren zowel de aanwezigen als de organisatie tevreden over het verloop. De aanwezigen hadden veel opgestoken van elkaars ervaringen en de organisatie had een schat aan informatie opgedaan waarmee zij aan de slag kan voor de thema's van het Industrie & Energie congres.

Industrie & Energie congres

VNU Exhibitions organiseert samen met Uneto VNI op 1 april 2009 in de Jaarbeurs in Utrecht het Industrie & Energie congres. Het congres richt zich op mensen die in de industrie direct en indirect verantwoordelijk zijn voor inkoop, verduurzaming en besparing van energie. De organisatie verwacht 400 delegates en denkt 20 sponsoren aan het congres te binden.

bron: VNU Exhibitions

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden