Laatste nieuws:

UTRECHT, 30 juli 2008 10:19

Marktpotentieel voor energiebesparing bedrijfshallen in Nederland 3,9 tot 4,8 PJ per jaar

Het energiegebruik van bedrijfshallen in Nederland kan fors omlaag. Energiebesparende maatregelen kunnen leiden tot een jaarlijkse reductie van 3,9 tot 4,8 PJ. Conservatieve schattingen tonen aan dat dit een besparing kan opleveren van minstens 80 miljoen euro per jaar.

Het energieverbruik in Nederlandse bedrijfshallen kan fors omlaag'
Het energieverbruik in Nederlandse bedrijfshallen kan fors omlaag
1/1

Recent afgeronde pilotprojecten laten besparingen zien op de exploitatiekosten van minstens 30% per bedrijfshal per jaar. Ook de reductie van CO2 is substantieel: 157-185 Kton CO2 voor bestaande bedrijfshallen en 62-84 Kton CO2 voor nieuwbouwhallen. Dat blijkt uit een verkennende studie die SenterNovem heeft uitgevoerd in het kader van de introductie van de Quickscan Bedrijfshallen.

Geen standaardoplossing 

Uit een inventarisatie van bedrijfshallen in Nederland blijkt dat geen hal hetzelfde is, als gekeken wordt naar de leeftijd, de grootte, de functie en het soort gebruikers. Eén standaardoplossing voor energiebesparing is dus niet voorhanden. Dat neemt niet weg dat de mogelijkheden voor energieefficiënte oplossingen voor verwarming, verlichting en ventilatie volop aanwezig zijn. De waardering of aantrekkelijkheid van een energiebesparende techniek is afhankelijk van uiteenlopende factoren. Zo speelt de aanwezigheid van procesinstallaties in de bedrijfshal een rol, de ouderdom van de hal, de gebruiksfuncties, de eigendomsverhoudingen en sectorspecifieke voorwaarden.
Elke bedrijfshal, bestaand en nieuwbouw, is maatwerk. En dat geldt ook voor de oplossingen. Gebouwschil SenterNovem stelt in het onderzoek een pakket met de meest kansrijke energiebesparende maatregelen voor, die globaal in twee categorieën zijn in te delen: maatregelen die betrekking hebben op de schil van de bedrijfshal en maatregelen die betrekking hebben op installaties. Gevel- en dakisolatie, kierafdichting, vloerisolatie en daglichtintreding zijn energiebesparende technologieën die vallen binnen de eerste categorie. Vooral in nieuwbouw is met deze energiemaatregelen energiewinst en CO2-reductie te behalen, mits hier al in de ontwerpfase oog voor is.
Voor oudere, bestaande bedrijfshallen is het te realiseren besparingspotentieel geringer, omdat sloop in veel gevallen vaak financieel aantrekkelijker is dan renovatie en omdat herstel van kierdichting of verbetering van de isolatie in veel gevallen kostbaar is. Installaties

Installaties 

Voor energiebesparende technologieën met betrekking tot installaties ligt dit anders. Deze zijn interessant voor zowel nieuwbouw als bestaande bedrijfshallen. De belangrijkste energiewinst en CO2-reductie zijn te behalen op het gebied van het goed afstellen van de installaties, energiezuinige verlichting, ventilatie, frequentieregeling en hoogrendementspompen. De energiebesparing die installatiegebonden maatregelen zou kunnen opleveren bij nieuwbouwhallen is 0,6 PJ per jaar. Vernieuwing en verbetering van installaties in bestaande bedrijfshallen levert naar schatting een energiebesparing op van 1,5-2,0 PJ per jaar.
Bij bedrijfshallen met warmteproducerende processen kan de besparing zelfs oplopen tot 1,8 PJ per jaar door een warmtekoppeling aan te brengen tussen proces en klimatiseringsinstallatie.

Nieuwe bedrijfshallen

Voor nieuwe bedrijfshallen speelt nog een ander aspect. Als ze gebouwd zouden worden volgens de geldende richtlijnen van het Bouwbesluit, dan zou het energiegebruik namelijk 30% lager liggen. De oorzaak dat het energiegebruik hoger is dan je zou mogen verwachten, is gelegen in het feit dat tijdens het bouwproces dikwijls wijzigingen worden doorgevoerd die leiden tot een veel hoger energiegebruik. Het betaalt zich dus direct uit wanneer gebruikers en eigenaren van nieuwe bedrijfshallen zich bewust zijn van de gevolgen voor het energiegebruik wanneer zij tijdens het bouwproces aanpassingen willen doorvoeren. Denk daarbij met name aan installatietechnische zaken, verlichting, isolatie en kierafdichting. Pilotprojecten
Uit twee pilotprojecten van SenterNovem bij nieuwe bedrijfshallen blijkt dat er minstens 30% energie kan worden bespaard. Kiezen voor energiebesparende maatregelen bij verlichting en verwarming resulteerde bij de pilots in respectievelijk 39% en 31% energiebesparing. In het ene geval was in het geheel geen sprake van meerkosten en vanaf de oplevering € 16.500 lagere exploitatiekosten per jaar. Bij de tweede pilot was de meerinvestering van € 3.600 binnen drie jaar terugverdiend door € 1.400 lagere exploitatiekosten per jaar. De opties bleken eenvoudig in de bouwplannen op te nemen en te realiseren.

Quickscan

Vanwege het grote besparingspotentieel bij bedrijfshallen heeft SenterNovem de Quickscan Bedrijfshallen ontwikkeld voor eigenaren en gebruikers. Deze Quickscan Bedrijfshallen geeft een goede indruk van de mogelijkheden om energie te besparen bij nieuwe en bestaande bedrijfshallen. Na keuze van de gewenste technieken, berekent het programma on-line de energiebesparing en de financiële besparing. De Quickscan geeft verder informatie over de technische voordelen en beperkingen van de gekozen technieken. SenterNovem heeft voor de Quickscan Bedrijfshallen een speciale website ontwikkeld: www.bedrijfshallen.org.
Voor een compleet uitgewerkt installatie- advies blijven bouwkundige adviesbureaus, installateurs en architecten de aangewezen partijen. Zij kunnen eigenaren en gebruikers van bedrijfshallen helpen om de resultaten van de quickscan om te zetten in ‘duurzame realiteit’.

bron: SenterNovem

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden