Laatste nieuws:

HANNOVER, 1 juli 2008 07:00

Profibus-voorzitter: "Ethernet-technologie mag wel wat sneller ontwikkelen"

Jörg Freitag werd tijdens de Hannover Messe gekozen tot voorzitter van PROFIBUS en PROFINET international.

Jörg Freitag voorzitter van PROFIBUS en PROFINET International.
'
Jörg Freitag voorzitter van PROFIBUS en PROFINET International.
1/1
"Op dit moment zijn de belangrijkste technische kwesties wel geregeld en moeten we ons richten op het benutten van de mogelijkheden die PROFIBUS te bieden heeft", vindt |Freitag. "Tegelijk moeten we werken aan de groei van PROFINET zodat het de meest succesvolle invulling van industrieel ethernet wordt. Daarvoor moeten we onze leden wereldwijd ondersteunen. Het internationale netwerk van PROFIBUS- en PROFINET-verenigingen is natuurlijk een uniek hulpmiddel.  Ook de test-, competence- en training-centers, waarvan er steeds meer komen, horen daarbij. Geen enkele vergelijkbare organisatie heeft zoiets. Hetzelfde geldt voor de enorme waarde die de PROFIBUS-markt vertegenwoordigt. Geschat wordt dat deze 50 miljard $ groot is. Dat resultaat is mede te danken aan ons netwerk van organisaties."
Snel genoeg?

Freitag vindt dat de Ethernet-technologie zich wel wat sneller zou mogen ontwikkelen. "Maar we hebben nooit gezegd dat het heel snel zou gaan. Het is een nieuwe technologie en gebruikers stappen pas over als ze zeker weten dat het hun toegevoegde waarde biedt. Mijn voorganger Edgar Küster heeft eens gezegd dat de volgende fase van de veldbustechnologie zou bestaan in het plukken van het laaghangende fruit. Hij bedoelde daarmee dat we de markt al voor ons hadden gewonnen en dat het er nu om ging de PROFIBUS-producten verder te perfectioneren en ze professioneel in de markt te zetten. Dat zien we terug in het constante succes van PROFIBUS. In 2007 hebben we meer PROFIBUS-apparaten verkocht dan in welk voorgaand jaar ooit. Het gaat nog steeds ieder jaar beter. Omdat PROFINET direct te koppelen is aan PROFIBUS weten gebruikers zeker dat hun eerdere investeringen niet verloren gaan. Ook dat is een uniek concurrentievoordeel voor ons."

1,14 miljoen PROFINET-nodes verkocht

Wat is het belang van de 1,14 miljoen verkochte PROFINET-nodes? "Dat getal vormt een belangrijke mijlpaal ; het onderstreept nog een keer de geloofwaardigheid van PROFINET. Het succes dat we aanvankelijk voorspelden, is dus ook gekomen. PROFINET is nu breed geaccepteerd omdat we niet een enkel apparaat bieden, maar een compleet systeem. We beschouwen dat als een echte doorbraak. We verwachten dat de groeicurve in de komende jaren nog steiler zal verlopen dan tot dusver. Wij denken dat we de 3 miljoen geïnstalleerde apparaten halen rond 2010.
"

Waarom wordt deze telling notarieel gecontroleerd? Er zijn mensen die dat vreemd vinden. "We wilden een betrouwbare telling. Bovendien moesten er voldoende fabrikanten aan mee doen. Door een neutrale, derde partij de telling te laten uitvoeren, hoefden fabrikanten niet bang te zijn dat er misbruik van gevoelige marktinformatie zou kunnen plaatsvinden. Het resultaat is een zeer betrouwbare uitslag en een heel interessante benchmark."


Andere activiteiten

Wat doet PROFIBUS en PROFINET International nog meer? "Wij zijn erg actief in internationale werkgroepen op het gebied van standaardisatie. Zo hebben we veel tijd gestoken in het bij elkaar brengen van FDT en EDD binnen het FDI (Field Device Integration) project. We werken ook samen met andere organisaties zoals HART, FF, OPC en de FDT-Group.
We hebben geïnvesteerd in het TCI (Tool Calling Interface) project. Dat was op verzoek van grote eindgebruikers die behoefte hebben aan één engineerings-oplossing in plaats van de vele verschillende configuratietools. Een andere belangrijke ontwikkeling is IO-Link. Het is een zeer complementaire communicatietechnologie die absoluut snel terrein zal winnen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan normen voor draadloze communicatie; erg belangrijk omdat de procesindustrie haar keuze al gemaakt heeft terwijl de factory-automation nog niet zo ver lijkt te zijn. In de procesautomatisering heeft onze PA-technologie een dominante positie doordat we ook hybride netwerken kunnen bedienen. In 2007 nam het aantal PROFIBUS apparaten toe met 120.000 zodat het totaal op 750.000 kwam te staan. Het totaal van alle PROFIBUS-apparaten bij elkaar staat nu op 4 miljoen stuks. Het aantal PROFIsafe installaties nam toe met 180.000 tot een totaal van 410.000."  

Boodschap

Een laatste boodschap aan de eindgebruikers. "In 2009 bestaat onze organisatie 20 jaar. Sinds 1989 hebben we vastgehouden aan onze strategie van krachtige en betrouwbare oplossingen, direct gebaseerd op de werkelijke behoeften van eindgebruikers. Daardoor hebben we een vertrouwensrelatie opgebouwd tussen fabrikanten en eindgebruikers die zijn gelijke niet kent. Wij zullen aan die strategie vasthouden en blijven de markt op dezelfde voet ondersteunen als voorheen."

www.profibus.com

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden