Laatste nieuws:

13 augustus 2018 10:19

E300 liftregelaars ingezet bij modernisatie van Mexicaanse ziekenhuizen

De E300 liftregelaars van Control Techniques zijn geselecteerd voor een groot project voor het moderniseren van ziekenhuizen in Mexico, waarbij in het hele land honderden nieuwe liften zullen worden geïnstalleerd. Carlos Silva SA, een in Barcelona gevestigde specialist op het gebied van liftbesturingen, won de aanbesteding voor de levering van de helft van de liftbesturingen die nodig zijn in de eerste fase van het renovatieproject. Na vele jaren gebruik te hebben gemaakt van de vorige generatie omvormers van Control Techniques, is in dit project gekozen voor de nieuwste E300 regelaars.

E300 liftregelaar van Control Techniques'
E300 liftregelaar van Control Techniques
1/1
Meer over
Bedrijven
Mexico is onlangs begonnen met het volledig moderniseren van tal van openbare stadsziekenhuizen, waaronder die in Mexico City, Guadalajara, Tampico, Toluca, Merida, Ciudad Valles, Ensenada, Nuevo Leon en Chihuahua. De nieuwe liften voor deze ziekenhuizen moeten voldoen aan uiteenlopende criteria, zoals lage en hoge snelheden, kleine en grote cabines, configuraties met één of meerdere cabines en weinig of veel stops. De liften moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week intensief kunnen worden gebruikt en ze moeten geschikt zijn voor gebruik door zowel het personeel als de bezoekers. Bovendien moeten de liften betrouwbaar werken onder omstandigheden die je in de meeste Mexicaanse steden vindt: hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en grote hoogtes.

Comfortabel gebruik

“Control Techniques is één van de twee fabrikanten waarvan we regelaars als standaard gebruiken in onze projecten. We zijn wat de E300 liftregelaar betreft vooral onder de indruk van de strakke motorregeling bij alle snelheden en in alle situaties, wat tot een meer comfortabel gebruik leidt”, legt Josep Oliva, engineer bij Carlos Silva, uit.

In de liftindustrie draait alles om de ervaring van de mensen die van de lift gebruik maken. Dankzij het motorbesturingsalgoritme en de microprocessortechnologie van de E300 liftregelaar is het comfortabel gebruik van de lift gegarandeerd. De snelle current loop garandeert trillingsvrije motorbesturing en een soepele beweging van de liftcabine, ongeacht of er standaard AC inductiemotoren of hoge-rendement permanent magneetmotoren worden toegepast. “We zijn ook erg te spreken over het eenvoudig kunnen aanpassen van de E300 aan elk type encoder”, voegt Josep Oliva toe. “In plaats van het verwisselen van het hele encoderboard hoeven we alleen maar een parameterwaarde te wijzigen.

De flexibele ingebouwde encoderinterface van de E300 ondersteunt 16 verschillende encodertypen zonder dat er extra interfacekaarten nodig zijn. Incrementele encoders (zoals AB en SC), absolute encoders (SC.SSI, SC.EnDat, SC.Hiperface, SC.SC en SC.BiSS) en absolute communicatie encoders (EnDat en BiSS) worden standaard ondersteund.

Volledige liftfunctionaliteit in de firmware

Carlos Silva gebruikt sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw producten van Control Techniques, waaronder de vorige generatie Unidrive SP. De E300 bevalt onder meer omdat de volledige liftfunctionaliteit is geïntegreerd in de standaard firmware. Hierdoor hoeft er geen extra regelfunctionaliteit te worden toegevoegd. Een ander kenmerk dat het team van Carlos Silva bevalt is de Safe Torque Off [STO] ingang, omdat ze dan veilig kunnen werken zonder de twee motorschakelaars. Ook zijn ze te spreken over de statische auto-tune functie. 

Control Techniques regelaars bieden een schakelaarvrije werking in lifttoepassingen. De door TÜV gecertificeerde EN81-20 / EN81-50 STO-functie biedt een zeer betrouwbare methode om te voorkomen dat de motor ongewenst opstart. De voordelen van deze oplossing zijn een vereenvoudigde elektrische installatie, minder EMC-problemen, minder geluid, verbeterde systeembetrouwbaarheid en lagere systeemkosten. 


Statische auto-tune

De statische auto-tune functie zorgt voor encoder-offset detectie en optimale configuratie van de current loop zonder dat daarvoor de rem in werking hoeft te worden gesteld of het systeem moet worden ontkoppeld. Dit versnelt aanzienlijk de inbedrijfstelling.

“Een belangrijk aspect in de samenwerking met Control Techniques is dat zij ons hebben geholpen bij het juist selecteren en dimensioneren van de regelaars voor deze projecten, waardoor het risico op toekomstige problemen als gevolg van de uitdagende bedrijfsomgeving tot een minimum werd beperkt”, stelt Josep Oliva. Tot nu toe zijn er in het kader van de eerste fase van het ziekenhuisproject 78 liften geleverd. Binnen het volledige project zijn dit er waarschijnlijk meer dan 5.000.

Tevreden

"We zijn bijzonder tevreden met het resultaat van de eerste fase en met de prestaties van de regelaars, die ons helpen om te voldoen aan de nieuwe EN81-20 regelgeving over de veiligheid bij de bouw en installatie van liften. We hebben geen enkel probleem gehad”, zegt Josep Oliva.

Door het succes van het ziekenhuisproject mocht Carlos Silva ook de liftbesturingen leveren voor een tweede groot project in Mexico. Dit project omvat de installatie van 75 liften in 18 stations op een nieuwe stadstreinlijn in Guadalajara. “De eisen die aan de stationsliften worden gesteld, zijn heel anders”, legt Josep Oliva uit. “Zo werken alle liften met dezelfde snelheid en maken ze maximaal drie stops. We hebben echter ook hier weer de E300 regelaar van Control Techniques gespecificeerd om een hoog gebruikerscomfort en een robuuste en betrouwbare werking te kunnen garanderen.”