Laatste nieuws:

GIFU (JAPAN), 3 maart 2014 11:35

Snoeirobot velt boomtakken met kettingzaag (video)

Japanse onderzoekers van de Universiteit van Gifu hebben een robot ontwikkeld die bomen kan snoeien. De snoeirobot doet dit in stijl: met een kettingzaag.

'
1/1

In science-fiction richten robots met laserwapens regelmatig enorme verwoestingen aan. Maar ook in het echte leven is het nu uitkijken geblazen. Dat bewijzen Yasuhiko Ishigure, Katsuyuki Hirai en Harushisa Kawasaki van de Universiteit van Gifu. De Japanners hebben een robot uitgerust met een kettingzaag.

Robot met een zaag

De robot weegt 13 kilo en kan bomen beklimmen met diameters tussen de 6 en 25 centimeter. De klimsnelheid is een 250 cm per seconde en de robot kan takken aan met een diameter van 5 cm of minder.

Vallen en niet meer opstaan

Een robot met een kettingzaag lijkt een gevaarlijk iets, maar het ding is juist ontworpen om ongevallen te voorkomen. Het aantal bedrijfsongevallen bij bomensnoeiers is namelijk ongeveer tien keer zo hoor als bij fabrieksmedewerkers. Met deze op afstand bestuurbare robot kan een snoeier op veilige afstand een boom te lijf gaan.

Telefoonpalen

De Japanners hebben de robot tot dusver losgelaten op een ‘testbos’. Denk hierbij aan een verzameling bomen die meer doen denken aan telefoonpalen met takken. Verder onderzoek met andere bomen volgt dus nog. Dit vervolgonderzoek moet er voor zorgen dat de robot ook om kan gaan met meer onregelmatige boomoppervlakken, takken en gebladerte.

 

bron: IEEE Spectrum

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden