Laatste nieuws:

, 4 augustus 2009 10:05

Siemens introduceert bewakingsapparatuur voor aardlekstromen

De betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid van installaties wordt - samen met de veiligheid van mensen - steeds belangrijker. Bedrijfsonderbrekingen als gevolg van het onverwachts ingrijpen van beveiligingsapparatuur leiden tot hoge kosten. Aardlekstromen in de elektrische installatie kunnen echter al vóór het aanspreken van aardlekbeveiligingen worden herkend.

Met de 5SV8-serie levert Siemens speciale bewakingscomponenten voor aardlekstromen, die ook wel RCM's (Residual Current Monitor) worden genoemd. Ze bewaken aardlekstromen in elektrische installaties van het Type A en geven een melding af wanneer deze een bepaalde waarde overschrijden. Zo krijgt de exploitant van de installatie de gelegenheid storingen te herkennen en op te lossen, voordat de installatie plotseling wordt uitgeschakeld. Dit vergroot de installatie- en bedrijfszekerheid en drukt bovendien de kosten. De RCM is leverbaar met 1 kanaal in een analoge en een digitale uitvoering en er is een digitale uitvoering met 4 kanalen.

Voordelen:

  • Grotere beschikbaarheid en bedrijfszekerheid van de installatie door permanente bewaking van de aardlekstromen.
  • Door de instelbare grenswaarden voor verschilstroom en aanspreektijd is herkenning en doormelding al in een vroeg stadium mogelijk, zodat de installatie vaak niet hoeft te worden uitgeschakeld.
  • Voor elke toepassing het juiste apparaat. De stroomtrafo's zijn in verschillende grootten leverbaar. De RCM's kunnen naar keuze worden gebruikt voor meld- en/of schakelfuncties.
  • Door deze extra bewaking van aardlekstromen wordt een additionele brandbeveiliging gerealiseerd.

De stroomtrafo is voorzien van alle voor de stroomgeleiding benodigde draden, dus eventueel ook de nulleider. In een storingsvrije installatie heffen de magnetiserende effecten van de stroomvoerende draden elkaar (voor de trafo) op. De som van alle stromen is nul. Indien er als gevolg van een isolatiefout een verschilstroom optreedt, blijft er een magnetisch restveld in de kern van de trafo achter, dat een spanning opwekt. Deze spanning wordt via de elektronica van de RCM geëvalueerd. Het geschakelde contact kan bijv. worden gebruikt voor de aansturing van een akoestische signaalgever, een optische melder, een hogere besturing of een vermogensschakelaar. De stroomtrafo's zijn leverbaar in 7 groottes, variërend van 20 tot 210 mm in doorsnee.

bron: Siemens

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden