Laatste nieuws:

, 3 juli 2009 07:00

Oostenrijkse robot sorteert onderdelen zelf

Gooi alle onderdelen die bewerkt moeten worden maar in een krat, zet deze voor de machine en iRob Feeder doet de rest. Dit fraaie staaltje productieautomatisering is ontwikkeld door de Oostenrijkse organisatie Profactor, die zich bezighoudt met het ontwikkelen van innovatieve productietechnologie.

'
1/1

De iRob Feeder, die eerder dit jaar werd gepresenteerd op de Hannover Messe, is een compacte totaaloplossing voor het met de robot beladen en ontladen van industriële installaties. Het systeem herkent verschillende onderdelen op verschillende posities, pakt ze op en positioneert ze op de juiste manier voor verdere bewerking. "Het grote voordeel van deze industriële oplossing is dat individuele onderdelen niet langer gesorteerd aan een machine hoeven te worden geleverd", legt Andreas Pichler van Profactor uit. "Omdat onze oplossing de 3D-vorm van de onderdelen lokaliseert - ook in niet-gestandaardiseerde omgevingen, zoals kratten - bespaart zij de industrie tijdvretende onderdelen- en werkruimtevoorbereiding."

 

 

3D-objectherkenning

De robot verwerkt alle belangrijke informatie die hem door een afbeelding van de oorspronkelijke situatie (3D-objectherkenning) ter beschikking wordt gesteld. Om welk onderdeel gaat het? Op welke positie bevinden de individuele onderdelen zich? Hoe zijn ze het beste op te pakken? Na beantwoording van deze vragen grijpt de robot de onderdelen en plaatst ze op de juiste positie voor de verdere bewerking. "De robot programmeert zich dus als het ware zelf", aldus Pichler. "Wij hebben hem leren denken. Het systeem is hierdoor in staat zich snel aan de omgevingsomstandigheden aan te passen en zich in de kortst mogelijke tijd te reconfigureren voor het handelen van nieuwe onderdelen." Volgens de Profactor-woordvoerder is de eigenlijke innovatie bij iRob Feeder het complete systeem. Pichler bedoelt daarmee het samenspel tussen het 3D-beeldverwerkingssysteem, de zelfprogrammeerbare robot en het verdeelde besturingsconcept. De hardware maar ook de software van iRob Feeder is volgens Pichler snel en zonder grote ombouwmaatregelen in bestaande installaties te integreren. Stilstandtijden worden tot een minimum gereduceerd.

 

Meer informatie: www.profactor.at

bron: Metaalnieuws

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden