Laatste nieuws:

HAARLEM, 15 oktober 2008 12:30

Europa investeert miljard euro in energie uit waterstof

De Europese Unie heeft een grootschalig initiatief aangekondigd om de waterstofeconomie te stimuleren. Voor het gezamenlijke initiatief wordt de komende zes jaar 1 miljard euro gereserveerd.

'
1/1

Volgens EU-commissaris Janez Poto?nik, verantwoordelijk voor Wetenschap en Onderzoek, gaat het om een 'resultaatgericht initiatief' dat Europa onder meer moet helpen de milieuproblematiek het hoofd te bieden. Aan het Joint Technology Initiative werken zestig ondernemingen en evenzoveel onderzoeksinstellingen en universiteiten mee. Zij hebben de opdracht gekregen de ontwikkeling van brandstofcellen en waterstoftechnologie te versnellen en deze tussen 2010 en 2020 in commerciële successen te vertalen.

Volgens Gijs van Breda Vriesman, de Nederlandse voorzitter van het JTI voor Fuel Cells and Hydrogen, is de gekozen werkwijze essentieel voor de invoering van een waterstofeconomie: alle betrokken partijen dienen mee te werken om waterstof als brandstof commercieel aantrekkelijk te maken. Daar is niet alleen de productie van waterstof voor nodig, maar ook de distributie ervan en de ontwikkeling van brandstofcellen zijn noodzakelijk.

De projectpartners zijn voor het eerst op 14 en 15 oktober in Brussel bijeengekomen om het initiatief formeel van start te laten gaan. Het JTI zou de ontwikkeltijd van nieuwe technieken voor de waterstofeconomie met twee tot vijf jaar moeten verkorten. Een week geleden werd de eerste oproep voor het insturen van concrete plannen rond de productie, distributie en opslag van waterstof gedaan: het budget voor die ronde zou omstreeks 28 miljoen euro bedragen.

bron: Tweakers.net

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden