Laatste nieuws:

19 november 2012 09:53

Windturbine TU/e wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Dr.ir.arch. Alexander Suma (32) en dr.ir. Rossella Ferraro (30) hebben de Herman Wijffels Innovatieprijs gewonnen voor hun windturbine. Met deze uitvinding, ook wel bekend als Irwes, kan met weinig wind energie worden opgewekt bovenop hoogbouw, maar eventueel ook bij laagbouw in een bebouwde omgeving. De innovatieprijs wordt uitgereikt aan mensen met ideen voor kansrijke en duurzame producten, technieken of diensten.

Irwes'
Irwes
1/1
Meer over
Bedrijven

Alexander Suma, uitvinder van de windturbine Irwes (Integrated Roof Wind Energy System): "We willen de eerste windturbine binnen enkele maanden plaatsen en deze prijs draagt bij aan de realisatie daarvan. Dit is de eerste stap in het voor de samenleving beschikbaar maken van groene, zelf op te wekken en betaalbare energie. Voor onszelf en alle betrokken die zich hebben ingezet om de windturbine te ontwikkelen is het een opsteker, we zijn er trots op dat de jury ons idee heeft beloond met de eerste prijs.

Esthetisch geïntegreerd

De windturbine van Suma en Ferraro is een windenergiesysteem dat esthetisch wordt geïntegreerd in het dak van een gebouw. Het is opgebouwd uit een aantal tunnels die de wind versnellen. Een taps toelopende, windvangende ingang realiseert hoge windvolumes en snelheid in de richting van de windturbine in de top van het dak. Een relatief grote hoeveelheid energie kan zo worden opgewekt, ook bij lage windsnelheden.
Het idee voor Irwes is ontstaan aan de University of Miami waar Alexander Suma studeerde. Gedurende twee jaar werd het concept doordacht, prototypes op kleine schaal gebouwd, getest en geverifieerd in windtunnelstudies. Daarna werd het concept doorontwikkeld aan de TU/e in samenwerking met onder meer Rossella Ferraro. Volgens Suma zijn de eerste testresultaten veelbelovend.

Spin-off

De windturbine is door de jury, onder voorzitterschap van Piet Moerland, geselecteerd uit 577 inzendingen. De prijs, een geldbedrag van vijftigduizend euro, werd in het Evoluon in Eindhoven uitgereikt door Herman Wijffels en Piet Moerland, voorzitter Raad van Bestuur Rabobank Nederland. Suma en Ferraro ontwikkelden de technologie voor de windturbine op de TU/e en gaan nu verder als Ibis Power, een spin-off bedrijf van de universiteit. Irwes is ook uitgeroepen tot een van de tien beste ideen voor een betere wereld door TEDx Amsterdam. De finale daarvan is op 30 november 2012.