Laatste nieuws:

10 april 2024 12:29

Omzet Bosch Rexroth gestegen maar orderontvangst daalt

De omzet van Bosch Rexroth steeg in het boekjaar 2023 met 7,5 procent naar ongeveer 7,6 miljard euro, deels te danken aan de overnames van HydraForce en ELMO Motion Control. Maar de orderontvangst is gedaald met 13,1 procent tot ongeveer 6,4 miljard euro en dat “verzwakt de vooruitzichten voor het huidige boekjaar”, laat het bedrijf weten.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
"In 2023 wist ons wereldwijde team het evenwicht te bewaren tussen een aanvankelijk hoge bezettingsgraad en vervolgens een dalende orderontvangst. Dit toont de kracht van Bosch Rexroth: We hebben het bedrijf op koers gehouden. Tegelijkertijd is de klanttevredenheid opnieuw gestegen", aldus Bosch Rexroth-ceo dr. Steffen Haack. "Zelfs in uitdagende tijden kunnen we vertrouwen op onze sterke bedrijfscultuur, die is gericht op het succes van onze klanten en van ons bedrijf." aldus Haack.

Regionale ontwikkelingen

De positieve omzetontwikkeling in Noord- en Zuid-Amerika (+24 procent) werd vooral beïnvloed door de overname van HydraForce. De sales in Europa buiten Duitsland groeiden met 9,3 procent en in Duitsland met 3,4 procent. In de regio Azië/Afrika/Australië daalde de omzet met 4,6 procent. De scherpe daling in China, dat naast de VS en Duitsland de grootste markt voor Bosch Rexroth is, kon niet worden gecompenseerd door de andere landen in de Aziatische regio. In India, waar Bosch Rexroth al 50 jaar actief is, was de omzet echter ongeveer 30 procent hoger dan in het voorgaande jaar.

Orderontvangst daalt

De orderontvangst in 2023 bedroeg ongeveer 6,4 miljard euro. Dit is ongeveer 950 miljoen euro of 13,1 procent minder dan in het voorgaande jaar, toen de op één na hoogste waarde in de geschiedenis van het bedrijf. De zwakke economie en aanhoudende onzekerheid in de meeste regio's van de wereld hebben geleid tot een aanzienlijk lager volume aan nieuwe orders. vooral sinds medio 2023. Bosch Rexroth verwacht een herstel van de orderontvangst in de tweede helft van 2024.

Vooruitzichten voor 2024

"We verwachten dat het huidige jaar gekenmerkt blijft door de zwakke economie en grote

onzekerheden in de economische en politieke omgeving", zegt Bosch Rexroth's financieel topman Holger von Hebel. Gezien deze omstandigheden, de gestegen materiaal-, energie-, logistieke en arbeidskosten en de aanzienlijke daling van nieuwe orders, blijft de kostendruk erg hoog. Daarom neemt het bedrijf voortdurend maatregelen om het concurrentievermogen te vergroten, bijvoorbeeld door processen verder te automatiseren of door het wereldwijde productienetwerk voortdurend verder te ontwikkelen en beter uit te balanceren. "We gaan doortastend, maar voorzichtig te werk. Zo kunnen we sterk staan in de huidige uitdagende omgeving en tegelijkertijd investeren en innoveren we om voorbereid te zijn op de volgende opleving."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb