De ontwikkeling van humanoïde robots verloopt in een indrukwekkend tempo. Op de automatica, die van 24 tot met 27 juni samen met Laser World of Photonics en World of Quantum wordt gehouden in München, kunnen bezoekers zien hoever de ontwikkelingen zijn gevorderd.

De machtsstrijd tussen de VS en China heeft, samen met vooruitgang op het gebied van AI, batterijontwikkeling en mechanica, geleid tot prestatieverbeteringen onder de metalen mannen.
De humanoïden uit China kregen onlangs de kans om te laten zien wat ze kunnen tijdens een halve marathon in Beijing. Ongeveer 20 humanoïde robots namen het op tegen echte mensen. De menselijke winnaar liep de afstand in iets meer dan een uur. De beste humanoïde robot – met begeleiding – had daar 2 uur en 40 minuten voor nodig. Sommige humanoïden vielen al op de startlijn of liepen tegen de afzetting langs het parcours. Maar China zette zich met de wedstrijd wel neer als een toonaangevende leverancier van de mensachtige robots.
Waarom twee benen?
Een halve marathon doet opnieuw een veelgestelde vraag rijzen: Waarom hebben humanoïde robots benen? Zouden wielaandrijvingen niet efficiënter zijn? Jonathan Hurst, chief robot officer bij Agility Robotics, legt uit waarom de meeste humanoïden nog steeds twee benen hebben: “Robots met twee benen zijn ontworpen om naast mensen te bestaan en bieden een grote veelzijdigheid en mobiliteit die verder gaat dan de mogelijkheden van wielaandrijvingen. Met hun benen kunnen humanoïden zich aanpassen aan complexe omgevingen, trappen en stoepranden oplopen en een breed scala aan taken uitvoeren.”

Digit, de humanoïde robot van Agility, wordt al gebruikt in een aantal toepassingen, voornamelijk in logistieke centra van bedrijven als Amazon en GXO Logistics. Met een lengte van 1,75 m en een gewicht van ongeveer 64 kg kan Digit complexe taken aan, zoals het tillen van lasten tot 16 kg. Dankzij geavanceerde sensortechnologie op basis van LIDAR en camera’s kan hij zelfs zelfstandig navigeren.
Melonee Wise, chief production officer bij Agility geeft een presentatie op het Automica Forum tijdens de beurs. Zij zal ook ingaan op Digit en hoe humanoïden gaten in de automatiseringsketen kunnen opvullen. Na haar komt Carolin Richter, Hoofd Next Generation Robotics bij BMW Group aan het woord, die een toepassingsgerichte lezing zal houden over de ervaring van haar bedrijf met specifieke humanoïde applicaties in de praktijk.
Auto-industrie
Net als Digit komen ook andere geavanceerde humanoïden uit de VS. Denk aan Atlas van Boston Dynamics, Optimus van Tesla, Figure 01 en 02 van Figure AI en Apollo van Apptronik. Ze werken allemaal al in de auto-industrie als onderdeel van proefprojecten. Jeff Cardenas, ceo en medeoprichter van Apptronik: “We ontwikkelen ’s werelds meest geavanceerde en performante humanoïde robots om mensen op zinvolle en revolutionaire manieren bij te staan.”

Om deze ontwikkelingen te stimuleren zijn echter veel kapitaalinvesteringen en sterke medestanders nodig. Apptronik heeft net meer dan 350 miljoen USD opgehaald in zijn laatste financieringsronde. Samenwerkingen met NASA, NVIDIA en Google DeepMind en gebruikers zoals Mercedes-Benz en GXO Logistics moeten Apptronik’s leidende rol in deze veelbelovende markt behouden.
Minder dan 50.000 euro
Autoland Duitsland speelt op dit moment geen sleutelrol in de wereldwijde humanoïde-markt. Maar de op de automatica bewijst het land nog steeds met veelbelovende ontwikkelingen op de proppen komt. Behalve de 4NE-1 van NEURA Robotics, die voor het eerst werd geïntroduceerd op automatica 2023, zullen er dit jaar nog meer humanoïden worden tentoongesteld in München. Een daarvan is Iggy Rob van Igus. De humanoide uit Keulen is te koop voor iets minder dan 50.000 euro. Volgens de fabrikant is dat gelukt door het combineren van eigen componenten, zoals robotarmen van de ReBeL-cobots en het mobiele platform ReBeL Move. Het toepassingsgebied strekt zich uit van assistentierobots en fabrieksautomatisering tot onderwijs en onderzoek. Igus is ook van plan om Iggy Rob in te zetten voor het automatiseren van spuitgietmachines in hun eigen gebouwen.

Concurrentievermogen
De presentatie van het Instituut voor Robotica en Mechatronica, onderdeel van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR), is een ander hoogtepunt waarnaar reikhalzend wordt uitgekeken. Zij doen uitgebreid onderzoek met als doel de ontwikkeling van humanoïde robotica te bevorderen. Hun nieuwste resultaten zullen worden tentoongesteld op de automatica. In deze context heeft de onlangs aangekondigde samenwerking van het instituut met Siemens voor wat opschudding gezorgd. Instituutsdirecteur Alin Albu-Schäffer zegt hierover: “Dit strategische partnerschap is opnieuw een voorbeeld van de overdracht van robotica-gerelateerde technologie van lucht- en ruimtevaart naar industriële toepassingen. Gezien de snelle ontwikkelingen in de VS en China is een uitgebreid netwerk met toonaangevende Duitse industriële partners zoals Siemens essentieel om het toekomstige concurrentievermogen van de Europese robotica te waarborgen.”
Enorme groeimarkt
Tesla ziet zichzelf als technologieleider met hun humanoïde Optimus-robot. Hij beweegt soepel met grote snelheid en heeft een hand met vijf vingers die zeer behendig is. Elon Musk gelooft dat ze binnenkort geschikt zullen zijn voor huishoudelijk werk of kinderopvang, en ook Goldman Sachs ziet een groot potentieel in de wereldwijde humanoïde markt. Zij verwachten een marktwaarde van 38 miljard dollar tegen 2035.

Niet alleen Amerikaanse bedrijven maar ook de China streeft ambitieuze doelen na. Het land wil binnen drie jaar wereldmarktleider worden op het gebied van humanoïde robots. Op de middellange termijn is het de bedoeling dat 5 procent van alle banen in China wordt overgenomen door humanoïden. Dit komt overeen met de inzet van ongeveer 35 miljoen robots. Chinese bedrijven in verschillende toepassingen en industrieën maken al gebruik van humanoïden van Unitree, AgiBot, Engine AI, Fourier en Ubtech.
Grote belangstelling
Unitree is een van de eerste bedrijven ter wereld die een kleine humanoïde op de markt brengt tegen een spectaculair lage prijs: de G1. De basisversie van de G1, die 1,3 meter lang is en 35 kg weegt, zal in China slechts 16.000 euro kosten. In Europa wordt een prijs verwacht die dichter bij de 30.000 euro zal liggen. En die kan makkelijk meer dan verdubbelen, afhankelijk van de configuratie van de robot. De G1 heeft grote belangstelling gewekt, stelt Unitree-marketingmanager Qian Yuqi: “We hebben al bestellingen uit China en het buitenland. In eerste instantie zal onze robot waarschijnlijk het populairst zijn bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, maar we weten ook dat industriële bedrijven de G1 overwegen voor eenvoudige taken.”
Automatica
De tijd van humanoïde robots is aangebroken en daarmee is een nieuw tijdperk van automatisering aangebroken. AI stelt hen nu al in staat om bepaalde taken op zich te nemen die tot nu toe alleen door mensen konden worden uitgevoerd. Wie meer wil weten de huidige mogelijkheden van humanoïden en hun potentiële impact op de werkomgeving kan terecht op robotica- en automatiseringsbeurs automatica. In zes hallen komen van 24 tot en met 27 juni 2025 industrie en onderzoek samen voor een overzicht van de nieuwste onderwerpen en innovaties. Met een ticket voor de automatica heb je bovendien toegang tot de twee parallelle beurzen Laser World of Photonics en World of Quantum.