Laatste nieuws:

HANNOVER, 10 april 2014 14:13

Campusrobot op Hannover Messe (video)

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een autonome gidsrobot ontwikkeld: de campusrobot. De robot is in staat de omgeving te verkennen en groepjes mensen zelfstandig rond te leiden op culturele plekken. Hij monitort daarbij het gedrag van zijn publiek en past zich daarop aan. Een dergelijke gidsrobot is een wereldwijd unicum. Universiteit Twente liet hem zien tijdens de Hannover Messe.

Koning Willem-Alexander met de Campusrobot.'
Koning Willem-Alexander met de Campusrobot.
1/1

De robot, die is ontwikkeld binnen het project Fun Robotics Outdoor Guide (Frog), gaat op innovatieve wijze om met gezichtsherkenning en navigatie. Hij heeft een grappige persoonlijkheid en benadert bezoekers interactief. Waar ‘normale' gidsrobots in bijvoorbeeld musea fungeren als mobiele audiogids, ligt bij deze campusrobot de focus juist op de sociale interactie met een klein groepje mensen.

Ontmoet de campusrobot

De campusrobot gaf tijdens de Hannover Messe rondleidingen door het Holland High Tech House in hal 2. Hij gaat de interactie aan met bezoekers en laat video's zien. Daarnaast deden promovenda Daphne Karreman en promovendus Michiel Joosse van de Universiteit Twente (onderzoeksinstituut CTIT) onderzoek naar de interactie tussen de bezoekers en de robot. Hoe benaderen mensen de robot? Blijven ze op afstand? Of komen ze juist dichtbij? De campusrobot opereert op dit moment nog niet autonoom en wordt voorgeprogrammeerd en aangestuurd met een afstandsbediening.

Interactie

De interactie die de campusrobot aangaat met zijn omgeving, onderscheidt hem van andere gidsrobots. Prof. dr. Vanessa Evers van de Universiteit Twente, geeft aan: "De campusrobot gaat voortdurend de dialoog met zijn publiek aan en is in staat positieve en negatieve emoties te herkennen. De huidige gidsrobots zien in hun navigatie de mens vooral als obstakel en zijn alleen bezig niet tegen die mensen op de botsen. Ze staan stil om iets te vertellen en doen verder niks. Bij de campusrobot ligt de focus juist wel op interactie."

Campus Universiteit Twente

Vanaf september is de campusrobot op de campus van de Universiteit Twente en zal hij bezoekers rondleiden. De robot vertoont sociaal en onderhoudend gedrag en geeft kleine groepjes mensen een innovatieve beleving van de Twentse campus.

Pauw & Witteman

Op donderdag 3 april waren Vanessa Evers en de Campusrobot te gast bij de talkshow Pauw & Witteman. Bekijk hier de aflevering van Pauw & Witteman of klik op de afbeelding hieronder.

 

Voeg reactie toeprint

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden