Laatste nieuws:

DEN HAAG, 10 november 2008 10:55

Eerste virtuele energiecentrale van Siemens en RWE Energy in bedrijf

Eind oktober 2008 is de eerste virtuele energiecentrale van Siemens Energy en RWE Energy in bedrijf gegaan. Als eerste stap werden negen hydro-elektrische centrales van de Lister- und Lennekraftwerke in Sauerland (Nordrhein-Westfalen) aan elkaar gekoppeld ('linkup'). Het vermogen van deze decentrale opwekkingsinstallaties varieert van 150 kW tot 1100 kW. Het totale vermogen van alle centrales samen bedraagt circa 8.600 kW.

'
1/1

De virtuele energiecentrale ontsluit verkoopkanalen die de exploitant van de afzonderlijke installaties anders niet zou hebben. De centrales kunnen in gekoppelde vorm nog efficiënter en dus economischer geëxploiteerd worden. Daarvan profiteren de exploitanten van de decentrale opwekkingsinstallaties. Bovendien zal RWE de opgewekte stroom verhandelen via de Duitse energiebeurs EEX.

Decentraal

In de virtuele energiecentrale speelt het decentrale energiemanagement en de communicatie met de opwekkingsinstallaties een bijzondere rol. Met de toepassing van bestaande producten uit het portfolio van Siemens Energy, zoals het decentrale energiemanagementsysteem DEMS en de DER-Controller (Distributed Energy Resources) kon de centrale in zeer korte tijd gerealiseerd worden. Het decentrale energiemanagementsysteem DEMS is de belangrijkste feature van de virtuele centrale. Daarmee kunnen de decentrale opwekkingsinstallaties niet alleen op een intelligente manier aan elkaar worden gekoppeld, maar ook economisch en milieuvriendelijk worden ingezet. De voor de communicatie gebruikte DER-controller is speciaal afgestemd op de eisen van decentrale opwekkingsinstallaties.

Levensvatbaarheid

Met dit pilot-project zullen Siemens en RWE Energy de technische en economische levensvatbaarheid van virtuele energiecentrales aantonen en nieuwe inzichten voor andere toepassingsmogelijkheden verwerven. In het verdere projectverloop zullen nog meer decentrale opwekkingsinstallaties zoals blokcentrales, biomassa- of windenergie¬centrales in de linkup worden opgenomen. Naast de economische voordelen is het gecoördineerde gebruik van decentrale opwekkingsinstallaties vooral ook bedoeld om bij te dragen aan de betere marktintegratie van decentrale opwekkingsinstallaties.

De Siemens-sector Energy is wereldwijd de grootste aanbieder van het complete spectrum van producten, diensten en oplossingen voor de opwekking, het transport en de verdeling van energie, alsmede voor de winning, de omzetting en het transport van olie en gas. In het boekjaar 2007 (ultimo 30 september) behaalde de sector Energy een omzet van circa € 20,3 miljard en ontving opdrachten ter waarde van circa € 28,5 miljard. Het resultaat bedroeg € 1,8 miljard. In de sector Energy waren bij aanvang van het boekjaar 2008 ongeveer 73 500 medewerkers werkzaam.

RWE Energy is de verkoop- en elektriciteitsmaatschappij binnen het RWE-concern voor Continentaal-Europa. RWE Energie biedt in totaal twaalf regio's - waarvan zes buiten Duitsland - stroom, gas, water en de daarmee verbonden diensten uit één hand aan. Klanten zijn particuliere huishoudens, industriële bedrijven, zakelijke en industriële klanten alsmede locale overheden, gemeentelijke nutsbedrijven, en regionale elektriciteitsleveranciers. Het regio-overschrijdende stroom- en gastransport alsmede de gasopslag wordt door zelfstandige maatschappijen verzorgd, evenals de verkoopactiviteiten met grote industriële klanten. Samen met de deelnemingen wordt aan 15,5 miljoen klanten stroom geleverd, aan 7,6 miljoen klanten gas, en aan 13 miljoen inwoners drinkwater. De externe omzet bedroeg in 2007 168,3 miljard kWh stroom en 258,0 miljard kWh gas. RWE Energy realiseerde in 2007 met 28 323 medewerkers een omzet van in totaal € 28,2 miljard en is daarmee een van de grootste utiliteitsbedrijven in Europa. 

bron: Siemens

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden