Laatste nieuws:

TOKIO, JAPAN, 10 januari 2012 11:48

Robots boeren in rampgebied Japan

Japan heeft plannen voor een futuristische boerderij, waar robots het zware werk doen. Dit kondigde de Japanse regering eind vorige week aan. Het experimentele project gaat van start op een stuk land dat onderliep tijdens de tsunami in maart vorig jaar.

Land in de Miyagi-prefectuur gaat gebruikt worden voor het zogeheten "Droomproject".'
Land in de Miyagi-prefectuur gaat gebruikt worden voor het zogeheten "Droomproject".
Rechts
1/2

Het ambitieuze plan van het Japanse ministerie van landbouw wil onbemande tractoren inzetten om het veld te bewerken. Pesticiden worden vervangen door ledverlichting die er voor moet zorgen dat rijst, soyabonen, fruit en groenten onaangetast blijven totdat robots ze hebben geoogst.

Volgens de Japanse Nikkei-krant wordt de CO2-uitstoot van de machines teruggeleid richting de gewassen om groei te bevorderen en de afhankelijkheid van chemische bemesting te reduceren. Het experiment wordt uitgevoerd op een terrein van 250 hectare in de Japanse Miyagi-prefectuur, zo'n 300 kilometer ten noorden van Tokio.

Droomproject

Later in 2012 zal het Japanse ministerie van landbouw ter plaatse een onderzoek doen voor de start van het project, dat zo'n zes jaar in beslag moet gaan nemen. Kosten voor het hele project: vier miljard yen (een slordige 40 miljoen euro).

Het stuk land in Miyagi dat is uitgekozen voor dit zogenaamde "Droomproject" is op 11 maart 2011 ondergelopen met zeewater, door de enorme tsunami die Japan toen trof. In de door een aardbeving (9 op de schaal van Richter) veroorzaakte ramp vonden volgens de laatste tellingen meer dan 19.000 mensen de dood.

Milieuramp Japan

De ramp van vorig jaar heeft het land ook ernstig vervuild door afzetting van zeezout en olie. Ongeveer 24.000 hectare aan ooit vruchtbaar land is vernield door de tsunami, aardbeving en de radioactieve neerslag vanuit de beschadigde kernreactor in Fukushima. Het vertrouwen in lokaal geproduceerde levensmiddelen is flink gedaald sinds meltdowns in de reactor veel straling introduceerden in de lucht, zee en voedselketen.

Nieuw leven voor zwakke sector

De atoomramp en de beschadiging van boerenland waren de nagel aan de doodskist voor een toch al zwakke en verouderde boerenindustrie, die nu ook wellicht nog te kampen krijgt met buitenlandse concurrentie nu Tokio een handelsovereenkomst wil met andere landen rond de Stille Oceaan. High-tech Japanse bedrijven zoals Panasonic zijn nu uitgenodigd om mee te werken met het project om de geplaagde sector weer een zetje in de goede richting te geven, aldus een woordvoerder van het ministerie.

"We hopen dat het project niet alleen boeren in de rampgebieden zal ondersteunen, maar ook nieuw leven in de agrarische sector van de hele natie zal blazen", aldus de woordvoerder.

High tech investeringen

Andere bedrijven die verwacht worden mee te doen met het project zijn Fujitsu, Hitachi, Sharp, NEC, Yanmar, Ajinomoto en Ito-Yokado Co, volgens de bedrijvenkatern van Nikkei. Volgens de krant zou de totale investering neerkomen op ongeveer 10 miljard yen (100 miljoen euro). De leiding van het project wordt toevertrouwd aan grote lokale boerenbedrijven en productie zal starten zodra het zout uit de bodem is verwijderd.

bron: AFP

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden