Onlangs maakte Igus de winnaars van de ROIBOT Award 2024 bekend. De automatiseringsprijs wordt om het jaar uitgereikt en gaat naar innovatieve applicaties op basis van de low-cost robotoplossingen uit Keulen. PaperFoam uit Barneveld wist beslag te leggen op de tweede plaats. De eerste plaats?

Toch eerst even over de tweede plek. Enig chauvinisme is Aandrijven en Besturen tenslotte niet vreemd. PaperFoam is fabrikant van maatwerk-verpakkingen uit bio-based en composteerbaar materiaal. Goed bezig. Zeker als de automatiseringsoplossing die ze hebben bedacht, niet alleen het handmatig stapelen van willekeurig aangeboden voorgevormde delen overneemt.

Maar dat is nog niet alles. De robotarm is uitgevoerd met een visionsensor die ook wordt gebruikt om steekproefsgewijs een kwaliteitscontrole uit te voeren. En dat met een ReBel-robotarm die naar verluid maar 4970 euro kost. De jury achtte de oplossing goed voor een twee plaats met als prijs een voucher van 2500 euro te besteden in Igus’ RTBX low-cost roboticamarktplaats.
‘Robot is cool’
Maar nu dan die eerste plaats. Die heeft alles te maken met Daniel Hillebrand. Hij lijdt aan tetraspasticiteit. Hierdoor kan hij zijn ledematen niet gecontroleerd kan bewegen. Maar zelfstandig werken kan hij wel. Dankzij een geautomatiseerd werkstation met low-cost igus-robot dat de Diakonische Stiftung Wittekindshofer Werkstätten uit Bad Oeynhausen met een krap budget voor elkaar heeft weten te boksen.

Daniel zit in zijn een rolstoel en beweegt een joystick met zijn kin. Hiermee bestuurt hij een robotarm die plastic onderdelen sorteert. Meerdere uren per dag, zonder hulp van buitenaf. “De robot is cool”, zegt Hillebrand. “Ik moest eerst even wennen aan de technologie, maar alles werkt nu heel goed. Het mooiste is als de zak vol is na een lange dag werken.”
Klik hier voor een korte video over de applicatie.

‘Zelfstandig werken’
Standaard industriële robots zijn voor de werkplaatsen in Wittekindshof te duur en te complex om te besturen. Jeschke stelde daarom een goedkopere oplossing samen die net zo eenvoudig te bedienen is als een computerspel, met behulp van het robotica-platform RBTX.
“Daniel is gewend om bijna volledig afhankelijk te zijn van hulp in zijn leven”, zegt Torsten Jeschke, elektricien en opvoeder in de werkplaatsen van Wittekindshof. “Dankzij het nieuwe systeem kan hij nu zelfstandig werken, ondanks zijn ernstige verlamming.”
Good Work Charter
“Het is echt ontroerend voor ons om te zien hoe de werkplaatsen van Wittekindshofer erin geslaagd zijn om met beperkte financiële middelen en des te meer fantasie een automatiseringsproject te realiseren dat het leven van mensen zo sterk verbetert. We hopen dat ze de voucher van 5.000 euro kunnen gebruiken om in de toekomst meer van dit soort projecten te realiseren,” zegt Alexander Mühlens, hoofd van de business unit Low-Cost Automation bij Igus en beschermheer van de ROIBOT Awards.
igus heeft zelf het Good Work Charter van de Duitse ingenieursfederatie ondertekend en zet zich daarmee in voor de positieve bijdrage van robotica aan de samenleving. Het handvest benadrukt dat robotica en automatiseringstechnologieën niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook het leven van mensen kunnen verbeteren door de arbeidsomstandigheden te optimaliseren en nieuwe kansen te creëren.
‘Innovatie toegankelijk
Het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Frankrijk heeft 1000 euro ontvangen voor de ontwikkeling van een kalibratieapparaat voor een telescoop voor astrodeeltjesfysica met onderhoudsvrije Igus lineaire geleidingen.

De onderwijsprijs – ook een voucher ter waarde van 1000 euro – is naar de Politecnico di Milano in Italië gegaan, voor het bouwen van een mobiele fruitoogstmanipulator met de ReBeL-robotarm. “Deze projecten bewijzen dat automatisering niet langer buiten het bereik ligt van kleine teams en organisaties,” voegde Hennecke eraan toe. “Slim ontwerp en kosteneffectieve componenten maken innovatie toegankelijk.”
