Hoe vervang je een poot van een booreiland? (video)

Mammoet wist drie scenario’s te bedenken voor Noble Corporation hoe Damen Ship Repair een van de hefpoten van het booreiland Noble Regina Allen zou kunnen repareren en vervangen. Geen hijsen maar vijzelen om 22.000 ton 35 meter de hoogte in te krijgen.

“De eerste optie die we presenteerden was het uitvoeren van de lift met behulp van een Mammoet PTC210 kraan”, legt Ruud Jansen, commercieel manager bij Mammoet, uit. “Hierbij zou de kraan op de kade worden geplaatst en zou de poot van bovenaf in het schip worden gehesen en neergelaten. De tweede aanpak was om een kleine rupskraan op het dek van het schip te plaatsen en de reparatie van bovenaf uit te voeren. De derde oplossing was om het schip op te vijzelen met behulp van Mammoet’s Mega Jack 5200 systeem en de reparatie van onderaf uit te voeren.”

Snel handelen

Vooral in de olie- en gaswereld geldt dat een dag uit de roulatie een klein fortuin kost. En dat was niet de enige logistieke uitdaging, aldus Mammoet-projectmanager René van Lint: “We moesten snel handelen, vooral omdat het droogdok slechts voor een relatief korte periode beschikbaar was. Waar we normaal gesproken het Mega Jack systeem in 15 dagen in elkaar zetten, realiseerden we ons dat we dit in even dagen zouden moeten doen. Om dit te bereiken, hebben we het schema opgeschaald en versneld. Dit was mogelijk dankzij ons grote machinepark en doordat we een team van experts hadden dat in twee ploegen werkte.”

Twee delen

Het droogdok werd geprepareerd en er werden steunblokken op de bodem van het droogdok geplaatst. Vervolgens kon het booreiland het dok in en kon het worden leeggepompt. Met het platform op blokken had Mammoet eronder de ruimte om de apparatuur te installeren. In totaal zijn zes torens van het Mega Jack 5200-systeem gebruikt, elk met een capaciteit van 5.200 ton. Kleine mobiele kranen en vorkheftrucks werden gebruikt om deze apparatuur te monteren. Toen alle ‘jacks’ op hun plaats stonden, werd het platform opgevijzeld tot een hoogte van 35 m.

De hoogte van 35 m betekende wel dat de hefpoot van 70 m in twee delen moest worden geïnstalleerd. De poot werd in twee delen gezaagd om onder het platform te passen. De delen werden op zijn plaats gebracht met behulp van Self-Propelled Modular Transporters (SPMT’s). Het eerste deel werd onder het booreiland op zijn plaats gereden en vervolgens opgetild door het jackup-systeem van het booreiland. Dit proces werd vervolgens herhaald voor de tweede sectie, die aan de eerste gelast werd door Damen Shiprepair.

Drie maanden

Dankzij de flexibiliteit van Mammoet flexibel kon het snel inspelen op de wensen van de klant. Hierdoor konden de benodigde apparatuur en de mensen voor het uitvoeren van de klus in maar drie maanden worden gemobiliseerd. De downtime van het booreiland was daarom aanzienlijk minder dan het had kunnen zijn. “Damen Shiprepair zijn onze buren en we werken al heel lang met hen samen aan offshore gerelateerde projecten,” zegt Van Lint. “We werken nauw samen en dat was vooral duidelijk tijdens dit project. Ze vertrouwden ons en onze methodologie en dit heeft mogelijkheden geopend voor soortgelijke projecten in de toekomst, nu ze hebben laten zien dat deze methodologie mogelijk is.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *