Fail-safe virtuele PLC in de productie bij Audi

Voor de besturing van de carrosserie-assemblagelijn in een van de fabrieken van Audi, past de autobouwer nu virtuele PLC-besturingen toepassen. De toegepaste Simatic S7-1500V virtuele controller van Siemens heeft bovendien een TÜV-veiligheidscertificering en is daarmee de eerste fail-safe virtuele PLC, die op de markt verkrijgbaar is.

Audi gebruikt de virtuele besturing van Siemens voor hun carrosserie-assemblagelijn (Foto: AUDI AG)

In de Böllinger Höfe-fabriek van Audi in het Duitse Neckarsulm, wordt nu gewerkt aan de integratie van de virtuele PLC’s. De autogigant is van plan om de virtuele PLC’s nog dit jaar uit te rollen in de carrosserieafdeling. “Een gevirtualiseerde werkvloer is een belangrijke factor voor een flexibele productie”, zegt Gerd Walker, bestuurslid Productie en Logistiek van AUDI AG. “Het software-gedefinieerde automatiseringsportfolio van Siemens stelt ons in staat om snel te reageren op veranderingen in de markt en onze productie te optimaliseren voor meer efficiëntie en flexibiliteit.”

‘Nieuw niveau’

Cedrik Neike, ceo van Digital Industries en lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG: “Controllers zijn de ‘hersenen’ van machines en fabrieken. Nu virtualiseren we deze hersenen en brengen ze naar de cloud. Dit versnelt Audi’s digitale transformatie en verhoogt de wendbaarheid, efficiëntie en veiligheid in de productie – voor een flexibelere, toekomstbestendige productie. Samen tillen we de autoproductie naar een nieuw niveau en versterken we onze concurrentiekracht aanzienlijk.”

Zelfde functionaliteit

De virtuele Simatic S7-1500V beschikt over dezelfde functionaliteit die je in een hardware-controller. Via het TIA (Totally Integrated Automation) Portal heb je toegang tot alle functies, interfaces en tools die je ook in de engineering voor een ‘gewone’ PLC gebruikt. Geïntegreerd in de IT-infrastructuur, kan Audi de virtuele PLC centraal beheren en flexibel aanpassen aan specifieke behoeften.

De Simatic S7-1500V is hardwareonafhankelijk en volledig compatibel met het TIA-portfolio.

Mijlpaal

De TÜV veiligheidscertificering van de virtuele PLC is ook een behoorlijke mijlpaal. In het verleden was voor fail-safe componenten speciale hardware nodig om de benodigde functionele veiligheid te bieden. Met de fail-safe virtuele PLC heeft Siemens nu veiligheidsmechanismen geïmplementeerd in een industriële edge-omgeving.

AI en lasspetters

Siemens heeft Audi ook voorzien van de infrastructuur voor het implementeren en beheren van een AI-gestuurd systeem voor real-time kwaliteitscontrole in de carrosseriebouw. Het gaat hierbij om optische inspectie met als doel is om de detectie en verwijdering van lasspatten op voertuigcarrosserieën te automatiseren. Dat gebeurt met behulp van een door de klant getraind AI-algoritme en hogeresolutiebeelden. Hierbij zijn de Siemens Industrial AI Suite en de Simatic industriële PC BX-59A als edge device gebruikt. Dankzij de complexe AI-gebaseerde kwaliteitsinspectie kan Audi nu de lasspetters automatisch verwijderen. Audi heeft zo de productiesnelheid  en carrosseriekwaliteit weten te verhogen. Ook is de veiligheid op de werkplek verbeterd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *