Laatste themanieuws:

26 februari 2024 09:40

Slapen

'
1/1

Op de website van de lokale krant zag ik op woensdag 21 februari het bericht staan dat de BYD Explorer NO.1 die ochtend de haven van Vlissingen was binnen gelopen. Ooit kwam ik wel eens op dat soort ‘roll on roll-off vehicle carriers', die daar met vaste regelmaat auto's kwamen afleveren voor de Europese markt. Ik viel namelijk wel eens in als hulpje op een bunkerbootje in het Vlissingse havengebied. En als zo'n bakbeest gasolie - diesel - nodig had, dan kwamen we langs. Voor zover mijn maritieme carrière.
Dit gevaarte kan zevenduizend auto's per keer afleveren. Van BYD dus - Build Your Dreams. Uit China. Overigens zullen de dekken niet vol hebben gestaan, want het bericht rept van meer dan vijfduizend. En dat zeg je niet als dat ding propvol zit. Wel wordt nog vermeld dat BYD nog zeven van die autoboten gaat bouwen. Ook dat houden ze het liefst zelf onder controle. Chinees trekje schijnt. Controle.
Want daar gaat het om: controle. Ze bouwen complete elektrische auto's. Of ze elk piefje en palletje zelf maken? Ik weet het niet. Maar alles dat zoals het heet waarde toevoegt wel. Zoals die accu's. En de chips. Van wie komen die chipmachines eigenlijk of zouden ze die ook zelf maken?
In een bericht op nu.nl naar aanleiding van de komst van die eerste autoboot zegt ING-econoom Rico Luman: "Ze hebben die toeleveringsketen veel beter op orde." Hij houdt voor de bank de autowereld in de gaten. Elders in het bericht mag ook BYD-woordvoerder Mike Belinfante nog wat zeggen. Dat die auto's niet de goedkoopste zijn. Voor iedereen die nog steeds ligt te slapen en denkt dat ze in China altijd nog alleen maar goedkope rommel maken. Ook Belinfante zegt nog wat over de toeleverketen. Dat ze door alles zelf te doen de ‘supply chain' en de kosten beter onder controle hebben.
Alles zelf doen en maken. In eigen land of op eigen continent. Of alles uit besteden over de hele wereld en in de knoei komen bij verstoorde aanvoerroutes. Hebben wij nu liggen slapen of willen we niet groot genoeg dromen? En in Born staat een fabriek stil.

(Foto: Ausmercano / CC-BY-SA 4.0)

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief