Laatste themanieuws:

31 oktober 2023 15:06

Echt

'
1/1

Van de website this-person-does-not-exist.com had ik tot voor kort eerlijkgezegd nog nooit gehoord. Dat is natuurlijk niet zo vreemd - er schijnen meer dan een miljard websites te zijn. Ik hoorde van de site van Richard Brandwijk, directeur en eigenaar van Egmond Plastic. Waarom die site weet ik niet meer, iets met AI denk ik, maar lees Kunststof en Rubber voor de reden van mijn bezoek daar.
Hoe dan ook. Je geeft op de site een leeftijdscategorie aan, de etniciteit en het geslacht en je krijgt binnen een paar seconden een gezicht te zien van een persoon die dus niet bestaat. Die kan je, zo zegt de site, op formaat 1024 x 1024 pixel kopen voor 14,95 dollar. Dan heb jij exclusief dat ‘hoofd'. Of je gaat voor de gratis variant. Die ‘dure' variant heeft geen watermerk zo staat vermeld en kan je gebruiken voor ‘je project'.
‘Je project'? Welk ‘project' dan? Een identiteitsbewijs vervalsen? Op ‘social media' vooral je eigen kop niet laten zien? Ik zou niet zo snel een ‘project' kunnen bedenken, waarbij ik een ander hoofd nodig zou hebben. Want waarom zou je de boel nu willen neppen?
Die laatste vraag kan in elk geval door Ray Kwong en Martina Spencer wel worden beantwoord. Iets met betrouwbaar willen overkomen als je dat hellemaal niet bent. Ray is namelijk chief commercial officer bij AOG Technics en Martina is daar accountmanager. Ze hadden allebei een Linkedin-profiel met een stralende profielfoto. Maar ze bestaan dus niet.
'Wat heb ik daar mee te maken?' Nou, als je op vliegvakantie bent geweest wellicht meer dan je denkt. Want hun bedrijf heeft neponderdelen geleverd voor vliegtuigmotoren die, zo lees ik, onder andere in toestellen van Airbus en Boeing zitten. Inclusief alle ‘officiële' papieren en stempels. Ook nep. Die foto's werden trouwens ook elders gebruikt. Dat je die paar dollar nou niet overhebt voor een unieke foto van iemand die niet bestaat.
Mocht u nu twijfelen of ik eigenlijk wel besta - die achtergrondfoto is ook geen bewijs - kom dan 29 november naar ‘ons' Safety Event in 's-Hertogenbosch. Met echte mensen! Of hun namen kloppen?

 

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief