Laatste themanieuws:

2 mei 2022 15:53

Verkeerd

'
1/1
Als ik nu zeg dat ik door een foto op het verkeerde been werd gezet, dan zal dat niemand verbazen. "Dat kan je in deze tijd ook wel verwachten", zult u zeggen. Maar hoe moet ik nou weten dat een foto van een soort menukaart met de kreet Poké Bowl en een dame die er uitziet als een late millenial met haar mobieltje in in haar hand en gebogen over zo'n schaal, gecombineerd met de kop ‘Een hoger salaris, vast contract en leuke uitjes: banen liggen voor het oprapen', niet alleen over de horeca gaat? Rustig maar - korte zinnen.

De horeca is trouwens de enige sector die niet wordt genoemd in het stuk. Maar goed. Als je werk zoekt kan je nu je lol dus niet op. Het wekt een beetje de suggestie dat je nu wel een hele grote ‘loser bent als je geen baan hebt: "Hebben ze je nog niet gebeld met een klinkend voorstel?" Massages op het werk, come and go as you please, uitjes, een tafelvoetbalspel, vrijdagmiddagborrels, misschien dagelijks een nieuwe poké bowl menukaart - niets lijkt te gek om die millenial, de digital native, of hoe ze nu weer heten, binnen te halen. Of - doe eens gek - misschien zelf wel iemand van voor 1980?

Binnenhouden lijkt een ander verhaal. De mooiste quote uit het stuk is dan ook deze van Joop Schippers, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Utrecht, als reactie op die hippe extraatjes, én die vaste contracten, hoge salarissen en leuke bedrijfsuitjes: ".. dat gaat de krapte op de arbeidsmarkt niet oplossen. Werknemers gaan van het ene naar het andere bedrijf en komen niet meer aan werken toe." Ai.. voor dat laatste wilden we ze nu net hebben.
Ook ergens anders - op de website van de BBC - kwam ik een waarschuwing van die strekking tegen, maar nu een in verband met nieuwelingen op de arbeidsmarkt die koud uit de schoolbanken een jaarsalaris van zes cijfers - voor de komma - krijgen aangeboden. De ‘starters' levert dat dan wel weer scheve ogen op van werknemers die daar al langer zitten en dat nooit zullen halen. En dan is het natuurlijk maar een startsalaris. Dus met een jaartje ervaring - je schept verwachtingen - kan het alleen maar meer worden. Volgens mij gaat er hier iets mis. Maar ik zag het sowieso al verkeerd.

Robin Zander , hoofdredacteur

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief