Laatste themanieuws:

6 juni 2019 11:00

Soek

Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.'
Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.
1/1

Bent u weleens in een soek geweest? Zo'n Arabische markt met vreselijk veel spullen, bijeengepakt op veel te weinig vierkante meters. Ik liep er vorige maand doorheen in Marrakech en werd getroffen door hoe efficiënt dit ecosysteem als netwerk is. Zonder dat nietsvermoedende toeristen dit doorgronden, lijken alle verkopers met elkaar in verbinding te staan en kent iedereen elkaar en elkaars handelswaar. Als je souvenir niet in winkel A in de juiste kleur, maat, prijs of soort te vinden is, dan heeft een neef die wel in winkel B. Die neef staat trouwens binnen een minuut naast je, weet wat je wilt hebben en waar je vandaan komt. Een uiterst efficiënt sociaal netwerk. Alles verbonden, zonder dat het zichtbaar is.

Het was een soort analoge connected ervaring, die de kracht van het sociale netwerk laat zien. Als je werkt voor een technisch vakblad, dan krijgt het begrip ‘netwerk' automatisch een technologisch karakter wanneer je het in de mond neemt. IoT, IIoT, Industrie 4.0, 5G, Industrieel Ethernet, cloud, data enz enz enz. De hele santenkraam draait om netwerken.

Het rudimentaire en sociale netwerk in de soek bracht mij aan het denken over IoT en haar ethiek. Want is het niet zo dat we alleen door het beste van de mens en technologie te mixen, het potentieel van AI, data en slimme software volledig kunnen benutten? Zijn we ons voldoende bewust van hoe techniek en ethiek zich tot elkaar verhouden bij nieuwe technologische ontwikkelingen? Hoe meer autonomie voor de technologie, hoe meer menselijke omkadering we aanbrengen.

De stippellijn mens-technologie verschuift constant in het krachtenveld van netwerken. "Ontwerpen is ethiek bedrijven, maar dan met dingen", schreef hoogleraar techniekfilosofie Peter-Paul Verbeek hierover. Hoe meer wij mensen ‘dingen' worden binnen IoT, hoe meer we moeten na gaan denken over onze waarden. Slimmere technologie heeft sociale consequenties.

De ethiek van IoT is een leer die nog wel even bij ons blijft. Net als de soek trouwens, want hoe kom je anders aan je Marokkaanse sloffen, aardewerk en leren tassen?

Roel van Vemde | Hoofdredacteur

r.vemde@mybusinessmedia.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Efficiënt Aandrijven Event 2019

 

  Efficient Aandrijven Event 2019  

 

Aandrijven & Besturen organiseert in samenwerking met Federatie Aandrijf- en automatiseringstechniek (FEDA), Engineersonline, Kunststof & Rubber, Product en Vraag & Aanbod het event Efficient Aandrijven 2019. 

 

Meer informatie   |  Inschrijven

       Partners Efficient Aandrijven 2019

 

helukabel bv     Danfoss     Bosch Rexroth  
Festo     KSB     Bauer Gear Motor  
SMC     Yaskawa     Elsto Drives en Controls 
Lenze    Dertec     weg  

 

lapp     kaeser     semiotic labs  

 

sew eurodrive     Parker Hannifin     AC Solutions  

 

TTMS     Feda     Groneman  
ABB          

 

 

 

Sales
Rob Swart, 06 227 96 633
r.swart@mybusinessmedia.nl

Marketing

Stella de Jong, 0570 - 504 331
s.jong@mybusinessmedia.nl


powered by