Laatste themanieuws:

6 juni 2019 11:00

Soek

Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.'
Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.
1/1

Bent u weleens in een soek geweest? Zo'n Arabische markt met vreselijk veel spullen, bijeengepakt op veel te weinig vierkante meters. Ik liep er vorige maand doorheen in Marrakech en werd getroffen door hoe efficiënt dit ecosysteem als netwerk is. Zonder dat nietsvermoedende toeristen dit doorgronden, lijken alle verkopers met elkaar in verbinding te staan en kent iedereen elkaar en elkaars handelswaar. Als je souvenir niet in winkel A in de juiste kleur, maat, prijs of soort te vinden is, dan heeft een neef die wel in winkel B. Die neef staat trouwens binnen een minuut naast je, weet wat je wilt hebben en waar je vandaan komt. Een uiterst efficiënt sociaal netwerk. Alles verbonden, zonder dat het zichtbaar is.

Het was een soort analoge connected ervaring, die de kracht van het sociale netwerk laat zien. Als je werkt voor een technisch vakblad, dan krijgt het begrip ‘netwerk' automatisch een technologisch karakter wanneer je het in de mond neemt. IoT, IIoT, Industrie 4.0, 5G, Industrieel Ethernet, cloud, data enz enz enz. De hele santenkraam draait om netwerken.

Het rudimentaire en sociale netwerk in de soek bracht mij aan het denken over IoT en haar ethiek. Want is het niet zo dat we alleen door het beste van de mens en technologie te mixen, het potentieel van AI, data en slimme software volledig kunnen benutten? Zijn we ons voldoende bewust van hoe techniek en ethiek zich tot elkaar verhouden bij nieuwe technologische ontwikkelingen? Hoe meer autonomie voor de technologie, hoe meer menselijke omkadering we aanbrengen.

De stippellijn mens-technologie verschuift constant in het krachtenveld van netwerken. "Ontwerpen is ethiek bedrijven, maar dan met dingen", schreef hoogleraar techniekfilosofie Peter-Paul Verbeek hierover. Hoe meer wij mensen ‘dingen' worden binnen IoT, hoe meer we moeten na gaan denken over onze waarden. Slimmere technologie heeft sociale consequenties.

De ethiek van IoT is een leer die nog wel even bij ons blijft. Net als de soek trouwens, want hoe kom je anders aan je Marokkaanse sloffen, aardewerk en leren tassen?

Roel van Vemde | Hoofdredacteur

r.vemde@mybusinessmedia.nl

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief