Laatste themanieuws:

22 september 2016 16:33

Flipper

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Hoe tekent een dolfijn de aardbol? Niet – want een dolfijn kan niet tekenen. Zeg ik nu. Niet dat ik ooit dacht dat de beestjes het wel konden. Maar er is een tijd geweest dat ik niet meteen met dit antwoord op de proppen zou zijn gekomen.

Ooit zag ik een plaatje met als bijschrift – en dit is natuurlijk niet exact want het is een tijdje terug – ‘Zo tekent een dolfijn de wereld’. Ik zag vooral zee. Heel veel zee.

Volgens het bijschrift had Flipper nog gelijk ook. Als je ergens in de Stille Oceaan boven een pietepeuterig kleine eilandengroep hangt – ook dat zie ik een dolfijn niet doen – ziet het aangezicht van de wereld eruit als een grote watermassa. Met dus die kleine eilandjes in het midden. Ik geloof dat het plaatje in een oude Kleine Bosatlas staat. Ik zal het nog eens uitzoeken. Ik denk niet dat het de bedoeling was om te laten zien dat iedereen zo zijn eigen kijk op de wereld heeft. Maar het zou daar wel een passende illustratie van zijn.

Iedereen heeft natuurlijk ook wel eens verhalen gehoord over het sociale karakter van dolfijnen. Zo schijnen ze er alles aan te doen om hun soortgenoten in moeilijkheden te helpen. En dat niet alleen. Ook mensen in nood die om de een of andere reden, schipbreuk meestal, in de oceaan terecht zijn gekomen, komen wel eens thuis met verhalen dat zij hun leven te danken hebben aan Flipper c.s. ... En voor het laatste stukje meestal toch wat menselijke hulp. Maar toch.

U ziet het lijk natuurlijk al drijven: “Dit gaat over de vluchtelingencrisis. Dat betweterige linkse journalistentuig ook altijd.” Had gekund. Maar ik ben natuurlijk geen journalist. Het gaat mij natuurlijk wel om die verschillende wereldbeelden. Ik zit daar ook voor ons vakgebied wel een beetje mee. En daar is het al mee gezegd. We hebben één World of Technology & Science, maar wel een World of Motion & Drives, World of Automation, World of Electronics en World of Laboratory.

Eentje zou toch beter zijn – voor het wederzijds begrip? En nee - ik ben niet naïef. Ik weet ook wel dat er dwarse dolfi jnen bestaan die zeggen: “Bekijk het maar. Ik ga de boel niet redden.” En Flipper? De laatste – het waren er eigenlijk zeven – is in 1997 overleden.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief