Laatste themanieuws:

6 juni 2016 13:39

Ontwrichtend

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

De mens is niet zo vreselijk dol op verandering. Als ik dat zeg is dat natuurlijk ‘psychologie van de kouwe grond’. Misschien is het dat sowieso ook wel. Of niet. Maar het komt ergens vandaan. Het is natuurlijk typisch zo’n uitspraak van iemand die graag iets wil veranderen – om wat voor reden dan ook. En dan een beetje sympathie proberen te kweken door een begripvol praatje op te hangen. Een paar goede argumenten zouden toch moeten volstaan?

Maar ook verandering lijkt aan inflatie onderhevig. ‘Disruptive’ moet het nu zijn. ‘Ontwrichtend’ dus. Die kwalificatie wordt onder andere aan 3D-printen toegekend en aan die derde of vierde revolutie die Industrie 4.0 heet. Nu weet ik niet in hoeverre die dingen – een heet dan ook nog ‘Internet der Dingen’ – ook ontwrichtend zijn. In eerste instantie denk ik dan dat het gewoon technische ontwikkelingen zijn. 3D-printen heeft zijn oorsprong in de jaren tachtig van de vorige eeuw geloof ik. Industrie 4.0 lijkt mij eigenlijk te zijn begonnen op het moment dat communicatie tussen twee ‘dingen’ tweerichtingsverkeer werd. Wanneer dat was weet ik niet. Wel dat het nu vooral een kwestie van meer –of alles– en sneller is.

Maar sinds vanochtend is mijn mening over het al dan niet ontwrichtend zijn van in elk geval 3D-printen veranderd. En wel door de online-column ‘3D-printing: revolutie en mooie kansen’ van Robert Schuckink Kool. Op de site van De Financiële Telegraaf. De goede man is directeur van Trend Invest en volgens de indeling van de site ook ‘goeroe’. Nu moet ik wel even uitleggen hoe ik ‘ontwrichtend’ ervaar. Dat is volgens mij iets als de crisis in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Of een oorlog of natuurramp. In elk geval een gebeurtenis die de samenleving lokaal of zelfs internationaal volkomen overhoop haalt. ‘Ervaar’ is eigenlijk misplaatst; ik heb niet het idee ooit al zoiets te hebben meegemaakt. Gelukkig.

Nu is het toch eigenlijk ook na de column van Robert nog steeds niet de techniek die ik ontwrichtend acht. Wel dat techniek wordt teruggebracht tot een ontwikkeling die je uit kunt drukken in “naar boven toe bijgestelde groeiverwachtingen” en “groeicijfers van 100%”. Natuurlijk wel met de toevoeging ”Onderzoek daarom goed de specifieke kwaliteiten van ieder 3D-printing bedrijf”. Ontwrichtend is een ding. Verantwoordelijkheid een ander.

Van onze partners meer (0)...

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief